10 mesecnik z AD

Petra , pred 2 leta

Pozdravljeni,
10 mesecni sin ima ze 4 mesece tezave s kozo (na bradi, licih, vratu, zadnjem delu kolena in na pregibu gleznja ima pordelo kozo). Koza ga mocno  srbi zaradi cesar se ponoci zbuja na 30 min do 2 ur. Pediatrinja nam je prepisala kremo elidel, negovalno kremo in pa uporabo fenistil kapljic veckrat dnevno. Stanje se ni nic izboljsalo. Poskusili smo ze z raznimi dietami ampak izboljsanja ni bilo. Je pa sin alergicen na mleko, temu se seveda izogibamo. Zanima me, kaj naj se naredimo, da bomo koncno lahko mirno spali.
Hvala in lep pozdrav, Petra

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 2 leta

Pozdravljeni.
Glede na opisane težave, gre pri sinu najverjetneje za atopijski dermatitis. Pri atopijskem dermatitisu je pri zdravljenju najpomembnejša nega z negovalnimi mazili večkrat dnevno. V kolikor sinu nanašate ves čas enako negovalno mazilo in se stanje ne izboljšuje, bi bilo smiselno poskusiti še s katerim drugim negovalnim mazilom (ali vam ga predpiše izbrani pediater ali pa ga kupite v lekarni). Če je koža močno vneta in razdražena, bi bilo smiselno na žarišča nanašati kortikosteroidno kremo za nekaj dni (npr. do 5 dni), ko se bo vnetje začelo umirjati pa lahko nadaljujete s kremo, ki vam jo je že predpisala pediatrinja (Elidel). V kolikor je srbež močan, svetujem, da še naprej prejema antihistaminike v ustreznem odmerku.
Ob tem svetujem, da otroka umivate s sindet mili. Kopanje oz. tuširanje naj bo kratkotrajno, uporabljajte mlačno vodo.
V kolikor ima sin znane alergije, se naj tem alergenom strogo izogiba. Svetujem tudi pregled pri alergologu (v kolikor ga še niste opravili).
 
Lep pozdrav
Jurij Plaznik