Atopijski dermatitis je lahko povezan z različnimi pridruženimi boleznimi, od katerih so nekatere pogostejše od drugih.

 

Najprej je seveda pomembno omeniti še ostale atopijske bolezni:

 1. Astma – v 80% primerih gre za alergijsko astmo, kar pomeni, da alergeni izzovejo oz. poslabšajo simptome. Astma je sicer kronična bolezen dihal, ki povzroča oteženo dihanje, kašelj in stiskanje v prsih.
 2. Seneni nahod oz. alergijski rinitis je alergijska reakcija na cvetni prah, ki običajno povzroča izcedek iz nosu, kihanje in srbeč nos.
 3. Alergije – predvsem pri otrocih in najbolj pogosto gre za prehanske alergije na naslednja živila: mleko, jajca, pšenico, sojo, arašide, oreške, ribe in morske sadeže. Ko govorimo o neprehranskih alergijah, pa je najbolj pogosta alergija na pršico.

 

Potem pa so tukaj še druge pogoste pridružene bolezni:

 1. Celiakija – avtoimunska bolezen, pri kateri je preobčutljivost na gluten, beljakovino, ki se nahaja v pšenici, ječmenu, rži in drugih zrnih.
 2. Dermatitis – seboroični, kontaktni, kseroza.
 3. Konjunktivitis – vnetje sluznice oči, ki povzroča srbenje, solzenje in rdečico oči.
 4. Koprivnica (urtikarija) – stanje kože, ki se kaže kot izpuščaj rdečih, dvignjenih in srbečih izboklin, ki lahko izgledajo kot otečene opekline koprive (od tod tudi ime). Izbokline so lahko različnih velikosti in oblik, in se lahko pojavijo kjerkoli na telesu.
 5. Okužbe kože – največkrat se pojavijo stafilkokona okužba, Herpes simlpeks, Impetigo, glivice in virusne bradavice – moluski, možne pa so tudi druge.
 6. Sindrom razdražljivega črevesja – funkcionalna motnja prebavil, ki se kaže s ponavljajočimi se bolečinami v trebuhu, napenjanjem, drisko ali zaprtjem. IBS ni povezan z organskimi ali strukturnimi težavami v prebavnem sistemu, temveč je posledica disfunkcije prebavnega trakta.
 7. Vnetje bezgavk – bezgavke so majhni organi, ki so del limfnega sistema in služijo kot obrambni mehanizem telesa proti okužbam, rakavim celicam in drugim tujim snovem. Lahko se pojavi na različnih delih telesa, vendar so najpogostejša mesta vnetja bezgavk vrat, pazduha in dimljah. Simptomi vnetja bezgavk se lahko razlikujejo glede na lokacijo vnetja in vzrok, ki ga povzroča.
 8. Depresija in anksioznost – depresija je motnja razpoloženja, ki se kaže s pogostimi občutki žalosti, brezupnosti in nizke samopodobe, anksioznost je motnja, ki se kaže s prekomernim strahom, tesnobo in skrbmi.

Pridružene bolezni se razlikujejo od posameznika do posameznika. Vnaprej pričakovati karkoli od naštetega ni smiselno, je pa v pomoč, če ob pojavu teh bolezni vemo, da obstaja tudi povezava z atopijskim dermatitisom, saj nam to lahko pomaga pri lajšanju simptomov in zdravljenju.

Bodite obveščeni o
novih objavah

 

Društvo Atopijski dermatitis

 

+386 (0) 70 430 527

podpora@drustvoad.si

Mencingerjeva 95, Ljubljana