Kaj je Atopijski Dermatitis

ATOPIJSKI DERMATITIS (AD) je kronična, ponavljajoča se močno srbeča kožna bolezen. Združuje ATOPIJO, ki je neobičajen odgovor na običajne snovi iz okolja in DERMATITIS, ki pomeni vnetje kože.

Gre za eno najbolj pogostih kožnih boleznih v današnjem času, ki se večinoma pojavlja pri otrocih (15 – 20%), lahko pa tudi pri odraslih (3%).

Simptomi

Atopijski dermatitis pri odraslih

Simptomi se lahko pojavijo v večih oblikah in se razlikujejo od osebe do osebe. Najbolj pogosti pokazatelji so lahko:

• suha koža po celem telesu
  • srbenje je močno in bolj kot ne vedno prisotno
  • ponavljajo se vnetja kože
  • koža je pordela
  • lahko se delajo mehurji
  • rdeča območja lahko tudi rosijo
  • nastajajo kraste
  • koža je pordela
  • značilna sta izgled in razporeditev kožnih sprememb
  • rdeča območja lahko tudi rosijo
  • lahko se naredijo tudi bunčice
  • zaradi praskanja je koža lahko odebeljena in hrapava

Prizadeta področja po telesu

Dojenčki Majhni otroci Starejši otroci in mladostniki Odrasli
Obraz (predvsem lica), lahko se širi na zgornji del trupa in iztezne dele okončin gležnji, zapestja, lahko se širi tudi po izteznih delih okončin, tudi po prstih rok in nog pregibi sklepov (komolčne in kolenske jame), tudi hrbtna stran rok, nog in prstov poleg mest značilnih za starejše otroke in mladostnike še vrat, veke in obraz

Poslabševalci

• alergije
  • atopije (astma, seneni nahod,…)
  • hladen in suh zrak v zimskem času
  • slabši imunski sistem v času drugih obolenj (prehlad, gripa, vnetje ušes,…)
  • stik z dišavami, mili, losjoni in drugimi dražečimi kemikalijami
  • stik z grobimi materiali
  • čustveni stres
  • koža je pordela
  • preveč vroče ali preveč hladno ozračje, tudi nenadne spremembe temperature
  • potenje
  • fizična aktivnost
  • plesen
  • lahko tudi sonce

Vzrok

Še vedno ni čisto jasno, zakaj do AD pride in kako ga preprečiti ali se ga znebiti. Je pa znano, da na pojavnost vpliva več dejavnikov. Ko govorimo o AD govorimo o motnji kožne pregrade. Gre za to, da sta zaščita in vlaženje kože oslabljena, zaradi česar prihaja do zgoraj naštetih težav, koža je posledično veliko bolj dovzetna za okužbe.

Pomembno na pojav AD vpliva tudi dednost in sicer je zelo pogosto, da ima nekdo v družini tudi katero od atopij. Potem je tukaj še stafilokok, bakterija ki jo najdemo praktično povsod. Vse bolj se izpostavlja tudi pomen prehrane in ne gre izključiti stresa, ter pomanjkanja spanja.

Lahko pa se zgodi, da ni vzrok nič od tega, ampak se AD enostavno pojavi. Pomembno je, da znakov ne ignoriramo, ampak se raje izogibamo poslabševalcem in poiščemo zase ustrezno terapijo.

Zdravljenje

Zdravljenje je izredno zahtevno, dolgotrajno in prilagojeno posamezniku. Praksa v našem zdravstvenem sistemu so najprej alergološki testi, mazanje z negovalno kremo in dodatna mazila ali antihistaminiki, ki pomagajo pri srbenju in hitrejšem celjenju kože.

Sicer pa diagnoza in predpisana terapija temeljita na resnosti stanja vaše kože, družinski anamnezi in rezultatih alergoloških testov. Načeloma se vsak obravnava individualno.

Pomembna je tudi ustrezna nega doma. S tem namreč lahko občutno izboljšamo stanje kože, zmanjšamo možnosti za dodatne okužbe in si olajšamo vsakdanje življenje.

Kdaj k zdravniku

Poleg AD se lahko pojavijo dodatne težave na koži, sami boste po določenem času znali prepoznati, kdaj je nekaj del AD in kdaj gre za nekaj drugega.

Obiščite zdravnika ko:

• se AD ne izboljša kljub redni in ustrezni negi
  • se simptomi občutno poslabšajo in zdravljenje ne deluje
  • in ko se pojavijo znaki okužbe (vročina, bolečina, rdečina,…)

Možne dolgotrajne posledice

• brazgotine
  • razbarvana koža
  • stranski učinki od neustrezne uporabe določenih mazil

Uporabna dejstva

• Koža potrebuje štiri tedne da se sama od sebe obnovi.
  • V 25%, ko laboratorijski testi pokažejo preobčutljivost na določen alergen, oseba nima nobenih težav, simptomov.
  • AD se pogosto pojavlja hkrati z astmo ali alergijami. Alergije in astma ne povzročajo AD in prav tako AD ni vzrok za alergije ali astmo.
  • Pogosto tuširanje oz. kopanje je sicer priporočljivo, ker se zmanjša možnost okužbe kože, vendar pa ne smejo to biti dolge in vroče kopeli.
  • Kremo po kopanju je nujno uporabiti še ko je koža vlažna, torej čim prej, da se ne izsuši.
  • Nohti naj bodo kratko pristriženi, nekateri otrokom dajo tudi rokavice. Če se odločite za rokavice uporabite take na prste, ostale vrste namreč dokazano lahko povzročijo težave v pravilnem gibanju dlani.
  • Ko je čas dolgih rokavov se priporoča mazanje z negovalno kremo 2x na dan, ko je čas za kratke pa 1x na dan.
  • Nosite bombažna oblačila svetlih barv.

Viri