Sum na AD pri otroku starem 1 mesec

Vprašaj strokovnjakaKategorija: DermatologSum na AD pri otroku starem 1 mesec
Marija , pred 3 leta

Spostovani,

imam deklico staro 1 mesec. Pri prvem pregledu pri pedijatru, je slednji komentiral obraz, ki je bil nekoliko rdec, najprej je rekel da so milije nato pa da je mozno zacetek AD. Koza drugih delov telesa je cista . Babica( mozeva mama) ima razlicne alergije( na disave, hrano…). Pogledala sem izdelke na spletu in bi Vas vprasala, kaj priporocate za nego koze v tej starosti. Deklica lepo napreduje, edino ima trebusne krce. Imam se sina, starog 5 let, ki je imel podobne tezave vedno, ko sem jaz imela menstruacijo. Ali je to mogoce povezano?
Vnaprej hvala za odgovor.
Lp

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 3 leta

Marija pozdravljeni,
glede na podatke, ki ste mi jih posredovali dokončne diagnoze pri vaši deklici žal ne morem postaviti, saj je potreben klinični pregled. Pri novorojenčkih/dojenčkih se v začetni fazi lahko pojavi več dermatoz, ki so prehodne narave in ponavadi ne potrebujejo zdravljenja, saj izzvenijo same od sebe.
AD se pri dojenčkih ponavadi prične kazati v 2-3 mesecu starosti. Ponavadi gre za žarišča pordele, roseče, suhe, luščeče kože predvsem na predelu obraza (lička, brada, čelo, lasišče), kasneje tudi po pregibih okončin, trupu. Koža je na teh mestih srbeča, dojenček je posledično bolj razdražen, nemiren, ne spi. V kolikor gre za blago vnetje je potrebno uvesti ustrezne preparate za čiščenje kože in nego z negovalnimi pripravki, ki zadostno vlažijo kožo, preveriti ali je vlažnost zraka v prostorih, kjer se dojenček nahaja zadostna. V kolikor je vnetje neobvladjivo z zgoraj naštetimi ukrepi pa je v tej fazi smiselen pregled pri dermatologu, ki bo svetoval ev. dodatno diagnostiko, nadaljnje zdravljenje (npr. dieta brez mleka in jajc pri mami, kasneje previdnost pri uvajanju hrane, alergološko testiranje itd…) in vam posredoval informacije o boelzni.
Pri neonatalnih milijah gre za drobne belkaste bunčice, ki nastanejo kot posledica ujetega keratina pod povrhnjico in se nekje do 3 meseca starosti sanirajo same od sebe. Najpogosteje jih vidimo na predelu nosu, ličk, brade. Zdravljenje ni potrebno.
Kar se tiče izbire negovalnih pripravkov je seveda odvisno od namena ali gre za neko bolezensko stanje kože ali je potrebna samo podporna vlažilna nega. Pri bolezenskem stanju je najbolje, da obiščete dermatologa, ki bo glede na fazo vnetja najlaže svetoval ustrezno zdravljenje in dodatno nego.
Pri podporni negi suhe kože pa se tudi pri dojenčki dobro obnesejo preparati, ki dodatno vlažijo kožo..univerzalnega pravila ni. Svetujejo se npr. hladilno mazilo, 30% prečiščena voda v eucerolu, lekarniške znamke, ki imajo linije za kožo nagnjeno k atopiji: LRP Lipikar AP baume, Rilastil Xerolact, Eucerin Atopi control, A-derma Exomega…
Za vašega sina na podlagi navedenih podatkov težko rečem kakšne kožne težave so bile prisotne, zato vam težko podam ustrezen odgovor.
Upam, da sem vam vsaj malo pomagala.
Lep pozdravček,
Nina Jugovar