Vprašaj zdravnikaProtopic, Maxitrol
Andreja , pred 7 mesecev

Spoštovani,

prosila bi vas za nasvet. Od septembra lansko leto imam težave z AD očeh vek. Zdravnica mi je 2x predpisala Maxitrol in Elidel, dokler sem uporabljala, je bilo stanje ok, potem pa v enem tednu spet nazaj v zatečene oči, rdeče veke. Marca sem imela pregled pri dermatologinji, predpisala mi je Afloderm in Protopic. Protopic bi morala mazati 3 mesece, pa sem skrajšala vse skupaj na 2 meseca, ker so me v lekarni opozorili, da je 3 mesece predolg čas. Vse je bilo čez poletje obvladljivo tudi z navadnimi vlažilnimi kremami, ko je prišlo do poslabšanja, sem namazala Protopic in je do jutra bilo bolje.
Sedaj pa imam ponovno čisto rdeče in zabuhle veke. Osebna zdravnica mi je ponovno predpisala Maxitrol. Ne pomaga. Dobila sem tudi navodila naj si kupim kremo za okoli oči z vitaminom D. Je ne najdem, morda vi veste za kakšno? Ne vem več ali naj spet začnem s Protopicom in si mažem dlje časa in upam, da ne bo kasneje reakcije, ker mi vmes že ni odgovarjal, Elidel pa mi sploh nikoli ni odgovarjal. V lekarni so me ponovno opozorili na toksične učinke Protopica, vse skupaj uporabljam že več kot 8 mesecev… Ali bodo kmalu na voljo nova zdravila? Kaj še sploh lahko naredim pri sami negi in koliko časa je varno uporabljati Protopic?
Mi je pa zanimivo, da sem imela AD tudi na ustnici in sploh nisem našla kreme, ki bi mi ustrezala. Če je na veki bilo vsaj dan ali dva bolje, na ustnici ni bilo. Izogibala sem se lipglossom, potem pa sem ga enkrat namazala na ustnice, ker enostavno nisem več vedela, kaj naj namažem, in mi pomaga. Je možno da sem alergična na lanolin ali kaj je takšnega kar ni v lipglossih in je v navadnih kremah?
Hvala za vse vaše nasvete.

Lep pozdrav, Andreja

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 7 mesecev

Spoštovana Andreja,
glede na napisano bi vam predlagala, da v kolikor do sedaj še niste imeli opravljenega alergološkega testiranja, le-tega opravite. Svetovala bi, da opravite epikutano testiranje, kjer ugotavljamo potencialne alergije na snovi, s katerimi prihajate v stik, kot so določene sestavine v kozmetiki, barve, lanolin, kovina, konzervansi itd.​ Gre za standardizirano lestvico najpogostejših alergenov, testira se lahko tudi na posamezne preparate, po katerih ste mogoče sami opažali poslabšanje.
Če opažate tudi težave  s solzenje in srbenjem v predelu oči predlagam, da opravite tudi kožno vbodno testiranje na najpogostejše inhalatorne in alimentarne alergene.
​Glede zdravljenja, se v primeru hujšega vnetja na predelu vek predpiše nizko potentna protivnetna mazila za nekaj dni (npr 1% hidrokortizon, Maxitrol) ob tem nega z vitaminskim mazilom (to dobite v lekarni). Po umiritvi lahko nadaljujete z imunomodulatornimi preparati (Elidel, Proopic), predvsem pa je ves čas potrebna ustrezna nega. ​V kolikor je prisoten edem, svetujem tudi obkladke. Če je pridružen srbež je smiselno tudi jemanje antihistaminikov oz uporaba kapljic.  ​V kolikor ​trenutno ​uporabljate kozmetične preparate, vključno z ličili, vam predlagam, da z uporabo za nekaj časa prekinete.
Predvsem je najprej potrebno ugotoviti vzrok, zakaj se vam na tem mestu težave pojavljajo, nato pa prilagoditi zdravljenje in negovalne preparate, ker seveda ni zaželjeno, da neprestano uporabljate terapijo, ki jo opisujete.
​Pozdravček,
Nina​