Vprašaj zdravnikaBiološko zdravilo
Tea , pred 5 mesecev

Pozdravljeni,
stara sem 26 let in že od otroštva se borim z dermstitisom, ki se nikoli ne konča. V poletnih mesecih je malo boljše, v zimskih mesecih pa me čaka vsakodnevno trplejenje in opažam, da mi bolezen že pritiska malo na psiho. Obiski dermatologov niso nikoli obradili sadov in nihče noče sploh slišati za biološko zdravilo. Moje mnenje je, da bi ga morala imeti, saj včasih ne morem opravljati vsakodnevnih opravil, kaj šele v službi (vzgojiteljica)… To je groza, vsi me čudno gledajo, jaz se pa vedno bolj zakrivam in oblačim. Nazadnje mi je zdravnica na zdravniškem pregledu celo rekla, da ne bom mograla več opravljati svojega poklica, kar me zelo skrbi, saj se meni stanje nikoli ne izboljša. Trenutno imam celo telo vneto, razen hrbta in trebuha in ne vem več kako si lahko pomagam.

1 Odgovorov
zdravnik Staff odgovoril/a pred 5 mesecev

Tea pozdravljeni,
zdravljenje z biološkim zdravilom dupilumab, je v Sloveniji uradno registrirano šele dobro leto. V kolikor gre za zmerno do hudo obliko atopijskega dermatitisa, ki je neodzivna na dosedanje zdravljenje (lokalna terapija, fototerapija, ciklosporin, metotreksat,..) ali za le- to obstajajo kontraindikacije, potem v takem primeru seveda prihaja v poštev zdravljenje z biološkim zdravilom. O tem odloča konzilij na Dermatovenerološki kliniki v Ljubljani oz v UKC MB, pred tem pa je potreben pregled pri dermatologu, ki se glede na obsežnost AD, vpliva le-tega na vaše vsakodnevno življenje odloči kakšno zdravljenje bi bilo potrebno, ter Vas v primeru, da ste kandidat za zdravljenje z biološkim zdravilom predstavi na konziliju. Predlagala bi vam, da Vas os. zdravnik napoti v alergološko ambulanto na Dermatovenerološki kliniki, ki deluje ob sredah od 12.30-15.00 in kjer se med drugim vodijo bolniki z zmerno do hudo obliko AD. V kolikor AD obsežno vpliva na vaše vsakodnevno življenje in je stanje kože nevzdržno je seveda potrebno pogledati stanje vaše kože in prilagoditi zdravljenje.
Pozdravček,
Nina Jugovar