Pri atopijskem dermatitisu se prepletajo številni vzročni in poslabševalni dejavniki. Veliko vlogo pri nastanku in poslabšanju bolezni imajo genetski vplivi pa tudi dejavniki iz okolja. Poleg alergenov ima veliko vlogo tudi okvarjena kožna pregrada. Ko govorimo o dermatitisu na telesu oz. trupu, je dejstvo, da je večinoma ta del prekrit z oblačili. To je lahko dobra novica, ker je dostopnost za praskanje in zato povzročitev dodatne škode lahko manjša, hkrati pa to pomeni več pozornosti na vsem povezanim z oblačili, malo bolj pa smo omejeni tudi pri pristopih k negi.

Kaj se odsvetuje?

Ob izbruhih na drugih delih telesa npr. na okončinah (roke in noge) se lahko poslužujete povijanja, tukaj pa se to odsvetuje. Izogobajte se uporabi mokrih robčkov, saj vsebujejo dražilne sestavine. Pri pranju oblačil se izognite uporabi mehčalcev, ki so izjemno dražilni. Nekaj več pozornosti pa namenite izbiri pralnega praška. Prav tako se izognite materialom oblačil, ki dražijo (volna, elastan, flis,…).

Kaj se priporoča?

Za umivanje kože je smiselna uporaba sindetov ali oljnih gelov, ob poslabšanju stanja kože na trupu pa lahko kožo umivamo s posebnimi antiseptičnimi mili. Prhanje oziroma kopanje naj bo kratkotrajno in z mlačno vodo. Takoj po umivanju je treba na še rahlo vlažno kožo nanesti negovalna mazila, saj je nega kože odločilna za izboljšanje kožne pregrade in zmanjšanje pogostosti poslabšanja bolezni. Pozorni bodite tudi na temperature spalnice, le-ta naj ne bo previsoka. Izbirajte svetla bombažna oblačila.

Projekt – Rdeči zmaj, kje si zdaj?

Vsak del telesa zahteva malce drugačen pristop. Ni vsak izdelek primeren za vse predele in tudi poslabševalci so lahko vezani na posamezen del telesa, ali pa tudi na vse. Izrednega pomena je, da poznamo lastnosti posameznih delov telesa, se izognemo pastem, poslabševalcem in uporabimo primerne pristope, da dosežemo izboljšanje.

Tokrat se posvečamo trupu. To je četrtood desetih področij na telesu, ki si jih bomo v sklopu projekta Rdeči zmaj, kje si zdaj? bolj podrobno pogledali. V sklopu projekta, vam bomo približali ključne informacije, hkrati s tem pa vam omogočili tudi bolj ugoden nakup posameznih izdelkov in vas povabili k sodelovanju v nagradni igri.

Izkoristite popust!

Dermatološko mazilo CBD BALM je namenjeno najintenzivnejši negi in zaščiti zelo problematične kože, ki je podvržena različnim dermatitisom, luskavici in drugim težavam. Od 26.4. do vključno 1.5. jo dobite z 20% popustom v Kipota.com: https://kipota.com/izdelek/dermatolosko-mazilo-cbd-balm/

Bodite obveščeni o
novih objavah