Atopijski dermatitis na lasišču ni izjema pač pa zelo pogosta manifestacije te bolezni. V tem primeru je tudi lasišče, tako kot drugi predeli kože telesa, suho in srbi. Posledično pa se na mestih praskanja lahko pojavljajo kraste, tudi krvave.

Kaj se odsvetuje?

Bodite pozorni, da so pokrivala bombažna (vsekakor ne volnena). Pri izdelkih za lase (sponke, elastike ipd.) se izogibajte niklju in drugim alergenim kovinam. Prav tako se odsvetuje sušenje las s fenom in barvanje z belilom. Previdno pri izbiri barve za lase in vsekakor najprej preizkusite reakcijo lasišča na določen izdelek. Izogibajte se šamponom, ki so odišavljeni, prav tako marsikateri šampon namenjen otroškemu lasišču odraslim lasišče zelo izsuši.

Kaj se priporoča?

Za umivanje lasišča priporočamo izdelke, ki niso odišavljeni in šampone za suh prhljaj, če je mogoče, z dodatkom uree, ki deluje kot humektant in nase veže vodo ter tako preprečuje prehitro sušenje kože lasišča. Lahko poskusite tudi umivanje z antiseptičnim milom 1x tedensko, tako za telo kot tudi lasišče.

Osnova je ustrezna nega kože telesa, tudi lasišča. To pomeni, da poleg telesa vsaj sprva vsakodnevno namažete tudi lasišče z mastno negovalno kremo oz. mazilom (lahko za čez dan, še lažje morda za čez noč). Tako boste koži vsaj do neke mere vrnili maščobo, ki je nima dovolj, koža bo manj suha in posledično manj srbeča. Ob tem pazite tudi pri uporabi šamponov za lasišče – naj bodo taki, ki so primerni za umivanje atopika, lahko celo umivate z antiseptičnim milom, dokler se kraste ne zacelijo.

Prve dni lahko lasišče namažete npr. dva dni zapored z mazilom (zadržujte se bolj noter, za ven glavo pokrijte, da se na npr. vetru ne prehladi), po 2 dneh pa glavo temeljito operite. Lasišče namažite vsaj 2x tedensko, za preprečevanje tovrstnih težav.

Če je problem v srbežu in praskanju ter se težave z nego ne umirijo, velja poskusiti tudi z zdravili proti srbenju (antihistaminik) uro pred večernim spanjem vsaj teden dni zapored, da ocenite učinek – ko bo bolje, zdravilo opustite, nadaljujete le s primerno nego.

Projekt – Rdeči zmaj, kje si zdaj?

Vsak del telesa zahteva malce drugačen pristop. Ni vsak izdelek primeren za vse predele in tudi poslabševalci so lahko vezani na posamezen del telesa, ali pa tudi na vse. Izrednega pomena je, da poznamo lastnosti posameznih delov telesa, se izognemo pastem, poslabševalcem in uporabimo primerne pristope, da dosežemo izboljšanje.

Tokrat se posvečamo lasišču. To je sedmo od desetih področij na telesu, ki si jih bomo v sklopu projekta Rdeči zmaj, kje si zdaj? bolj podrobno pogledali. V sklopu projekta, vam bomo približali ključne informacije, hkrati s tem pa vam omogočili tudi bolj ugoden nakup posameznih izdelkov in vas povabili k sodelovanju v nagradni igri.

Bodite obveščeni o
novih objavah