Dermatitis (atopijski) na dlaneh se lahko pojavi tudi kasneje v življenju, četudi ga po drugih delih telesa nimate oz. je za atopijski dermatitis tipično, da se prvič pojavi v otroški dobi. Največkrat je vzrok za to delovno okolje (kemikalije, dražilne sestavine, pogosto umivanje). Tisti pa, ki imajo atopijski dermatitis, se bo zelo verjetno pojavil tudi na dlaneh.
Simptomi se razlikujejo od osebe do osebe, pogosto se prepletajo naslednja stanja: suhost, rdečina, razpokane roke, močni srbež. Lahko se pojavijo tudi mehurčki, ki pokajo in izločajo tekočino ali celo krvavijo, tudi zelo srbijo (dishiodroza).

Kaj se odsvetuje?

Stanje kože na dlaneh vam še dodatno lahko poslabša uporaba razkužil in stik s kemikalijami. Oboje pa je lahko tudi povod težav na koži, ki je v tistem trenutku zdrava. Uporaba rokavic je sicer v različnih situacijah (zaščita, omilitev zunanjih dejavnikov) smiselna in priporočljiva, ampak ne smejo biti sintetične (nitril, vinil, neoprene) ali iz lateksa. Tovrstne lahko uporabljate, če imate spodaj bombažne. Prav tako se močno odsvetuje nošenje nakita (prstani, zapestnice, ure,…), ki povzroča alergije: različna kovina, nikelj, ipd.

Kaj se priporoča?

Za lajšanje ali preprečevanje simptomov dermatitisa na dlaneh jih umivajte z mlačno vodo in uporabljajte mila brez alkohola in topil. Potem dlani samo popivnajte in navlažite. Izberite kreme, ki imajo vlažilen učinek, ter nudijo vsaj ene vrste zaščito, še bolje obe; barierno in SPF. Kot rečeno so bombažne torej tiste rokavice, katerih uporaba vam je lahko v pomoč, ne samo kot zaščita pred zunanjimi vplivi ampak tudi zato, da krema čim dlje ostane na dlaneh in jih zaščitite pred zunanjimi vplivi. Rokavice tudi redno in ustrezno čistite. Pod priporočila štejemo tudi UV-terapijo, ki je lahko izredno učinkovita.
Priporočamo, da imate vlažilne izdelke vedno pri roki (s seboj, pri umivalnikih), da se lahko namažete takoj, ko začutite suhost. Preventivna uporaba vlažilnih izdelkov lahko dolgoročno zmanjša in skrajša izbruhe dermatitisa.

Projekt – Rdeči zmaj, kje si zdaj?

Vsak del telesa zahteva malce drugačen pristop. Ni vsak izdelek primeren za vse predele in tudi poslabševalci so lahko vezani na posamezen del telesa, ali pa tudi na vse. Izrednega pomena je, da poznamo lastnosti posameznih delov telesa, se izognemo pastem, poslabševalcem in uporabimo primerne pristope, da dosežemo izboljšanje.

Tokrat se posvečamo dlanem. To je drugo od desetih področij na telesu, ki si jih bomo v sklopu projekta Rdeči zmaj, kje si zdaj? bolj podrobno pogledali. V sklopu projekta, vam bomo približali ključne informacije, hkrati s tem pa vam omogočili tudi bolj ugoden nakup posameznih izdelkov in vas povabili k sodelovanju v nagradni igri.

Izkoristite popust!

Fantastična krema za roke, ki ne vsebuje nobenih dražečih sestavin je RILASTIL repairing obnovitvena krema za roke 30ml ali 100ml, Intenzivno vlaži, hrani in ščiti kožo rok, da ta ostane mehka, prožna in žametna. Od 12.4. do vključno 17.4. jo dobite z 20% popustom v Kipota.com: https://kipota.com/izdelek/rilastil-repairing-obnovitvena-krema-za-roke/

Bodite obveščeni o
novih objavah