Pogosta vprašanja

Alergijska reakcija je reakcija imunskega sistema telesa na neko molekulo oz. alergen in se kaže na različne načine, odvisno od tega za kakšno vrsto alergijske reakcije gre. Pri zgodnjem tipu alergijske reakcije (najpogosteje so to alergije na pike žuželk ali zdravila, lahko gre tudi za alergijo na določene prehrambene alergene in podobno) navadno mislimo na kožne spremembe v smislu urtikarije (koprivnice – gre za diagnozo bolezni), ki nastane največkrat že v nekaj minutah po izpostavitvi alergenu (na katerega se je posameznik pred tem senzibiliziral oz postal alergičen) kateri je lahko pridruženo otekanje – bojimo se predvsem otekanja dihalnih poti, kar je v primeru tovrstne alergijske reakcije tudi urgentno stanje in zahteva takojšnjo zdravniško pomoč. Pri poznem tipu alergijske reakcije pa gre za zakasnjen odgovor imunskega sistema na alergen in v tem primeru kot dermatologi na kožni največkrat opažamo srbeča vneta žarišča imenovana ekcem, navadno postavimo diagnozo kontaktni alergijski ekcem / dermatitis. Najpogostejši kontaktni alergeni so kovine, dišavne spojine, sestavine gum, konzervansi v kozmetiki ipd. Gre za imunsko reakcijo ikože na mestu, kjer je koža prišla v stik z alergenom. Za razliko od zgoraj opisanega pa imamo atopijski dermatitis, ki je diagnoza kožne bolezni in ne gre za enačenje z alergijo. Diagnozo bolezni postavimo na osnovi klinične slike, tipičnih simetrično razporejenih srbečih vnetih žarišč, podatkov o kroničnosti oz ponavljanju težav skozi neko obdobje ter podatkov o ev. nagnjenosti k alergijam pri pacientu ali drugih družinskih članih. Bolniki z atopijskim dermatitisom niso nujno alergiki oz. nimajo nujno dokazanih alergij, pa zato vseeno imajo kronično srbečo bolezen, ki ji rečemo atopijski dermatitis.
Kot verjetno že veste ali ste kje prebrali, atopijski dermatitis ni bolezen, kjer bi srbež zelo učinkovito obvladovali z antihistaminiki (katere navajate, da ji ne pomagajo). Žal pa nimamo kakšnih drugih učinkovitih metod oz zdravil, s katerimi bi srbež bolnikom lahko lajšali, zato ostajajo še vedno najbolj pogosto predpisovana zdravila za lajšanje srbeža antihistaminiki. jaz navadno svetujem bolnikom, da z antihistaminikom poskusijo za kakšen teden ali dva ob poslabšanju bolezni, če pa srbeža popolnoma nič ne umirijo, pa nadaljevanje s terapijo nima kakšnega velika smisla. Nekaterim bolnikom predvsem večerni odmerek antihistaminika ublaži ali vsaj delno ublaži srbež in so noči znosnejše, pri drugih pa tudi dvakratna ali trikratna doza antihistaminika ne umiri srbeža. V takem primeru je bolniku zelo težko pomagati.Po drugi strani se moramo zavedati, da je najpogosteje srbež, sploh če je neznosen, vezan na poslabšanje bolezni in vnetje kože. torej srbež lahko uspešno umirimo predvsem z lokalnimi zdravilnimi kremami oz mazili, ki umirjajo vnetje in posledično srbež. Ko vnetje umirimo z uporabo npr. lokalnih kortikosteroidov ali imunomodulatorjev, seveda ob izvajanju redne nege, se tudi srbež zmanjša. Včasih se dermatologi odločimo za uvedbo starejše vrste antihistaminikov (kot je Atarax), ki prehajajo bariero med krvjo in možgani ter na ta način delujejo nekoliko sedativno – pomirjajo pacienta (ki je posledično tudi bolj zaspan), ki tudi manj zazna srbež in ponoči bolje spi. Če tudi to ne pomaga, smo z obvladovanjem srbeža zelo nemočni. Najpogosteje svetujemo bolnikom oz staršem otroka z AD, ki srbeža nikakor ne morejo umiriti, da na mesta vnetja in srbeža poleg negovalnega izdelka (ki ga vedno svetujemo ob izrazitem srbenju kože, tudi preko noči,če se otrok zbuja in praska – kožo namazati z negovalno kremo) oz mazila nanašajo hladne ovitke – obkladke s fiziološko raztopino preko nanešene negovalne kreme. Obkladki lahko ostanejo na koži od pol do 2 ali celo več (če otrok zaspi) ur. Na ta način z ovitki nekoliko umirjamo vnetje in tudi srbež. Seveda pa je po tem, ko obkladke snamemo, koža spodaj izsušena, zato jo je potrebno ponovno oz. pogosteje mazati z mastnimi negovalnimi izdelki.
AD je kronična ponavljajoča dermatoza oz kožna bolezen, kjer vedno ni moč najti vzroka in včasih tudi poslabševalcev ne. V zdravljenju je napomembnejša ustrezna nega. Diagnozo bolezni navadno postavi že pediater oz izbrani zdravnik, ki ima tudi toliko znanja, da predpiše osnovno terapijo in svetuje glede nege. Še vedno pa velja, da je bolezen ponavljajoča, kar pomeni, da ob uporabi lokalnega zdravila na mestu vnetja pride do izboljšanja, nato pa se težave po prenehanju uporabe zdravilnih mazil, kjub redni negi lahko ponavljajo. Navadno/pogosto se srbeč dermatitis ponavlja na istih mestih po koži telesa, ki so predvsem odvisna od starosti bolnika. POb predpostavki, da je diagnoza prava in imate primerno nego in lokalno terapijo, ki ob uporabi otroku pomaga, toraj vnetje izzveni, obisk dermatologa ni nujen. Če pa se bolezen širi ali ne reagira na predpisano lokalno terapijo oz se bo uporabi lokalne terapije ali celo nege poslabša, pa je vsekakor smiselen tudi obisk dermatologa. poslabševalci bolezni so lahko številni: od volne ali sintetike v oblačilih, ki jih nosi, preko psiho-socialnih stresnih situacij (stres s posledičnim poslabšanjem dermatitisa mu lahko povzroči tudi prebolevanje banalne okužbe kot je npr navadna viroza) pa zaspanost otroka, ipd. vsekakor mu lahko kožno simptomatiko poslabšajo tudi dražljivci, ki so v megovalnih izdelkih, kot npr dišave v šamponih, kremah, mehčalcu, kia ga ev. uporabljate pri pranju perila… Glede na to, da je sin star 3 leta, še ni nič na obupavati. Bolezen kot je AD pogosoto traja nekaj let oz do vstopa v šolo, potem pa lahko tudi spontano izzveni, po drugoi strani pa lahko bolnik z boleznijo živi tudi celo življenje. Ali se bo to zgodiilo tudi pri vasem sinu je tezko napoovedati, a glede na starost otroka dokaj velika verjetnost vsekakor ostaja.

Projekt je omogočil