Atopijski dermatitis je izredno težka kronična vnetna bolezen, za katero je značilna izredno suha, luskava, srbeča in razdražljiva koža. Pojavi se lahko na vseh predelih kože, najpogosteje pa bolezen prizadene obraz, vrat, dekolte ter območje pregibov. Ločimo dve fazi bolezni, in sicer akutno in neakutno fazo. Ker se bliža zimsko obdobje je še posebej pomembno, da bolnik najde ustrezno vlažilno kremo, ki mu bo omogočala lajšanje težav v teh mrzlih mesecih. Na prodajnih policah najdemo številne izdelke, ki obljubljajo učinkovito nego in navlažitev kože, vendar pa se koža vsakega posameznika razlikuje, zato je iskanje ustrezne kreme za nego izredno zapleten proces.

Kaj je pirokton olamin in zakaj je lahko učinkovit v boju proti razdraženi in suhi koži ter kaj lahko bolnik še naredi za lajšanje simptomov bolezni pa v nadaljevanju?

Pomoč pri iskanju ustrezne negovalne kozmetike

Zdravljenje prizadetih delov kože pogosto poteka s pomočjo kortikosteroidnih zdravil, kar pa seveda ni primerno za njeno vsakodnevno nego. Cilj dobre negovalne kozmetike je seveda hitra pomiritev in navlažitev razdražene, srbeče ter občutljive kože. Ena izmed aktivnih sestavin, ki naj bi imela dobro protiglivično in protivnetno delovanje, je pirokton olamin. Najdemo ga v številnih kozmetičnih izdelkih, prvotno pa se je uporabljal za zdravljenje prhljaja in v izdelkih za spiranje las, namenjenih luskasti in razdraženi koži. Gre za izredno obstojno sestavino, ki ne draži kože, ima nizko stopnjo toksičnosti ter preprečuje rdečico in srbenje. V izdelkih za nego kože poskrbi predvsem za hitro pomiritev in navlažitev kože, kar je zelo pomembno pri negi kože atopikov in psoriatikov.

Ste vedeli, da na lajšanje znakov bolezni lahko vplivajo tudi določena hranila?

Poleg ustrezne nege kože so se pri bolnikih dobro izkazala tudi nekatera hranila. Poleg vsem znanega vitamina D so se za izboljšanje stanja kože izkazale predvsem omega 3 maščobne kisline in svetlinovo olje.

Omega 3 maščobne kisline

Omega 3 maščobne kisline naj bi bile učinkovita pomoč v boju proti vnetnim boleznim, med katere sodijo vnetna črevesna bolezen, astma in revmatidni artritis. Kar nekaj podatkov pa nakazuje tudi na to, da naj bi imele omenjene maščobne kisline tudi dobro protivnetno delovanje pri najrazličnejših obolenjih kože, kot so luskavica in atopijski dermatitis. Dodajanjem omega 3 maščobnih kislin naj bi pri bolnikih z atopijskim dermatitisom občutno zvišalo serumsko koncentracijo eikozapentanojske kisline ali EPK, to pa naj bi vplivalo na lajšanje bolezenskih znakov omenjene bolezni. Raziskave so že pokazale, da naj bi EPK, ki spada v skupino omega 3 maščobnih kislin, občutno zmanjšala pojavnost simptomov ekcema, in sicer že po 12 tednih rednega jemanja.

Svetlinovo olje

Svetlin je rožica, ki se odpre in pokaže svoj cvet šele prvo minuto v večernem mraku. Zato ji angleško govoreči narodi pravijo evening primrose, prva večerna roža (vrtnica). Znano je, da ima roža precejšnjo zmogljivost, saj ji pravijo tudi kraljevo zdravilo. Svetlinovo olje je dragocena izbira tudi v primeru ekcemov, atopičnega dermatitisa, psoriaze, rozacee ali drugih težav, ki se manifestirajo na koži. Ta stanja so pogosta posledica motenega metabolizma esencialnih maščobnih kislin in oslabljene sposobnosti pretvorbe omega-6 maščob v gama linolensko kislino (GLK). Le-ta je nujno potrebna za nastanek pomembnih protivnetnih mediatorjev, ki nadzirajo vnetja in celično rast. Raziskave potrjujejo, da vnos GLK iz svetlinovega olja, ublaži znake kožnih bolezni, saj zmanjša vnetja, srbenje ter luščenje kože kot tudi potrebo po zdravljenju s steroidnimi kremami ter zdravili (antibiotiki, antihistaminiki in steroidi).

Bodite obveščeni o
novih objavah