Kako negovati atopično kožo po obrazu?

V sklopu mojega ambasadorstva pri Društvu atopijski dermatitis smo že veliko povedali na temo preventive in kurative, a smo se pri tem osredotočali na nego atopične kože po telesu, malo manj pa smo dali poudarka na obraz.

Ker pa atopijski dermatitis ni bolezen, ki bi prizadela samo telo je edino smiselno, da nekaj besed namenimo tudi negi atopične kože po obrazu. Generalno za moje sledilce, ki ste že stručkoti pri negi kože ne bomo odkrivali tople vode, a vseeno mislim, da je za vse, ki še niso toliko v svetu nege kože, pomembno da obnovimo osnovne korake.

Nega atopične kože po telesu je seveda enostavnejša, držimo se nekaj osnovnih pravil, kot je mazanje takoj po umivanju, izogibanje agresivnim milom, izogibanje vreli vodi. Nego obraza lahko sicer tudi poenostavimo, a pri večini to ni dovolj za dosego rezultatov, hkrati pa vsaka ženska (in moški) vstopi v fazo, ko si morda želi tudi anti-ageing nege. Takrat pa sama navadna kremica več ni dovolj.

Na splošno mislim, da je AD na obrazu bistveno trši oreh, ker je koža na obrazu specifika in ji morate posvetiti več pozornosti. Nekaj pomembnih informacij, ki jih morate odnesti od te objave so:

▪︎Vzpostavite osnovno rutino nege, ki vam bo pomagala spraviti AD v fazo mirovanja.

▪︎Za nič niste prikrajšani, tudi aktivne učinkovine lahko uporabljate, a z bistveno večjo mejo previdnosti.

▪︎Atopiki se lahko zdravite tudi proti aknam, lahko delate na anti-ageing negi. Vaša koža lahko izgleda dobro.

▪︎Ko/če pride do ponovnega izbruha odstranite iz nege vse aktivne učinkovine, dokler se akutno stanje ne pomiri.

NEGA ATOPIČNE KOŽE PO OBRAZU

Kaj lahko sploh uporabljam za nego obraza, v kolikor imam izbruhe atopijskega dermatitisa tudi na tem predelu telesa?

Atopijski dermatitis lahko prizadene katerikoli del telesa. Pri nekaterih se izbruhi pojavljajo samo na trupu, pri drugih pa tudi na obrazu. V kolikor se ekcem in izpuščaji pojavljajo tudi na obrazu je zelo pomembno, da ustrezno poskrbite za nego kože na obrazu. Najpomembnejši del nege obraza z atopijskim dermatitisom je preventiva, da preprečite nadaljnje izbruhe s tem, da okrepite kožno bariero/pregrado.

V času izbruhov je potrebno nego poenostaviti in poskrbeti za to, da je faza vnetja čimprej mimo.

Osnovne informacije o atopijski koži

Za boljše razumevanje kateri koraki so zaželjeni pri negi kože obraza za atopike, se spomnimo kaj so tiste glavne težave s kožo pri atopijskem dermatititisu.

• Prisotna je poškodovana kožna bariera.
  • Spremenjena sestava kožnih lipidov (spremembe v sestavi in količini ceramidov).
  • Zaradi poškodbe bariere je prisotna večja transepidermalna izguba vode, zaradi česar je koža dehidrirana.

Iz teh točk lahko zaključimo, da je pri atopikih nujno:

• Nadomeščanje epidermalnih lipidov in krepitev bariere
  • Vlaženje

OSNOVNI KORAKI PRI NEGI

Kako si zastaviti rutino nege?

Čiščenje

Izredno pomemben korak, ki ga mnogi atopiki spuščajo iz rutine, je čiščenje. Na koži se čez dan nabere veliko nečistoč, bakterij in raznih snovi, ki lahko zaradi poškodovane bariere bistveno lažje prehajajo kožo in povzročajo draženje. Ker čiščenje z vodo nezadostno odstrani nečistote, morate uporabiti čistilna sredstva. Vsaj enkrat dnevno poskrbite za ustrezno čiščenje – najboljša je metoda dvojnega čiščenja.

Priporočilo: Kožo s čistilnimi sredstvi očistite vsaj zvečer, po potrebi lahko tudi zjutraj. Večerno čiščenje naj bo temeljito, kar pomeni, da uporabite metodo dvojnega čiščenja (čistilno olje/micelna vodica/čistilni gel + čistilni gel/micelna vodica).

Vlaženje

Pri večini atopikov je prisotna poškodba kožne bariere, ki vodi v povečano izgubo vode iz kože. Ko je koža dehidrirana, se to kaže kot zategovanje, rdečica, srbečica, pekoč občutek, zato poskrbite, da kožo ustrezno navlažite. V večini primerov samo vlažilna krema ni dovolj za ustrezen dvig navlaženosti kože, zato je bolje, da uporabljate kompleksne vlažilne serume na osnovi hialuronske kisline, aminokislin, glicerola, NMF.

Priporočilo: Vlažilni serum nanašajte na vlažno kožo, ker s tem povečate učinek vlaženja.

Krepitev bariere

V mnogih študijah so dokazali, da imamo atopiki spremenjeno sestavo kožnih lipidov, pri čemer so največje spremembe vidne v količini in vrsti ceramidov. Ceramidi predstavljajo malto, ki skrbi za to, da je kožna bariera intaktna in da ne izgubljate prekomernih količin vode iz kože. Pri serumu za krepitev bariere izberite takšnega, ki vsebuje ceramide in pomirja kožo.

Krema

Glede na potrebe kože lahko izberete lažjo, vlažilno ali bogato, hranilno kremo. Nimamo vsi atopiki enakih potreb, zato tukaj sledite temu, kar vam ustreza.

Sončna krema

Krema z zaščitnim faktorjem mora biti osnova vsake nege kože. Ob prisotnosti atopijskega dermatitisa je prisotno tudi vnetje, ki spodbuja razgradnjo kolagena v koži. Prav tako razgradnjo kolagena spodbujajo UV žarki, pred katerimi se morate zaščititi vsakodnevno.

Ker je atopijska koža velikokrat bolj občutljiva iščite v sončnih kremah bodisi novejše UV filtri, ki so manj dražeči ali pa izberite sončno kremo, ki vsebuje izključno fizikalna filtra titanov dioksid in cinkov oksid, ki dokazano ne dražita kože.

Ali lahko uporabljam aktivne učinkovine?

Aktivne učinkovine v primeru atopijskega dermatitisa na obrazu niso prepovedane, so celo zaželene. Marsikatere aktivne učinkovine delujejo protivnetno, pomagajo pri krepitvi bariere in delujejo antioksidativno.

Aktivne učinkovine, ki jih lahko vkomponiraš v svojo rutino:

• Niacinamid,
  • Vitamin C,
  • Polihidroksi kisline,
  • Peptidi,
  • Rastni faktorji,
  • Azeloglicin.

Uporabljaš lahko tudi hidroksi kisline ali retinoide, a je pri uvajanju in v primeru izbruhov potrebna večja previdnost.

BY: Tajka Selan – Cosmedoc.si

Vsa vprašanja ji lahko zastavite na njenem Instagram profilu.