Zdravljenje s kortikosteroidi by Cosmedoc.si

Atopijski dermatitis je kronična vnetna kožna bolezen, katere pojavnost se je v zadnjih  desetletjih bistveno povečala. V zadnjih letih so v številnih študijah ugotovili, da imajo pacienti z atopijskim dermatitisom prisotno okvaro v prirojenem imunskem sistemu. Obseg  okvare v prirojenem imunskem sistemu vpliva na sam razvoj in tudi resnost atopijskega dermatitisa.

Okvare v prirojenem imunskem sistemu se kažejo predvsem pri:

Zmanjšanem številu protimikrobnih peptidov,

– zmanjšanjem številu prirojenih imunskih celic v koži (dendritične celice in naravne celice ubijalke),

motnji barierne funkcije kože,

okvari TLR2 – površinsko izraženi TLR-2 prepoznava bakterijske proteoglikane in sproža izražanje provnetnih genov.

Kaj so kortikosteroidi in za kaj se uporabljajo?

Kortikosteroidi so med najpogosteje predpisanimi zdravilnimi učinkovinami v dermatologiji.  Lokalni kortikosteroidi so zdravila indicirana za uporabo pri vnetnih dermatoloških boleznih. Znane indikacije so za bolezni, kot so luskavica, omejena območja vitiliga, ekcemi, atopijski  dermatitis, fimoza, lichen planus, lichen simplex chromus in diskoidni eritematozni lupus.

Kortikosteroidi so učinkovini pri boleznih, ki vključujejo hiperproliferacijo, imunološke in  vnetne lastnosti.

Kakšen je mehanizem delovanja kortikosteroidov?

Mehanizem delovanja lokalnih kortikosteroidov sestoji iz:

protivnetnih učinkov,

preprečevanja mitoze,

imunosupresivnih učinkov.

Protivnetni učinek lokalnih kortikosteroidov je sestavljen iz:

vazokonstrikcije (povečanje tonusa gladke mišičnine v žilni steni, ki povzroči zoženje  žil) vazokonstrikcija krvnih žil v zgornjem delu usnjice zmanjša število vnetnih  mediatorjev, ki se dovajajo v poškodovano področje,

zaviranja sproščanja fosfolipaze A2, ki povzroča vnetje

neposrednega zaviralnega učinka na DNA in vnetnih transkripcijskih faktorjev lokalni kortikosteroidi delujejo tudi neposredno na ravni DNA, tako, da povečajo  izražanje protivnetnih genov in posredno zavirajo vnetne transkripcijske faktorje, da  zmanjšajo izražanje provnetnih genov.

Klasifikacija kortikosteroidov

Učinkovitost lokalnih kortikosteroidov je količina zdravila, ki je potrebna za doseganje  želenega terapevtskega učinka. Po Evropski klasifikaciji lokalna kortikosteroidna zdravila  delimo v 4 skupine:

Kortikosteroidi z blagim učinkom (I): hidrokortizon, prednizolon, metilprednilozon.

Kortikosteroidi z zmernim učinkom (II): flumetazon, triamcinolon, flupredniden,  fluorometolon, deksametazon.

Kortikosteroidi z močnim učinkom (III): betametazon, fluklorolon, dezoksimetazon,  fluokortolon, diflukortolon, fludroksikortid, fluocinonid, budezonid, diflorazon, amcinonid, halometazon, mometazon, metilprednizolonaceponat, beklometazon, hidrokortizonaceponat,  flutikazon, prednikarbat,..

Kortikosteroidi z zelo močnim učinkom (IV): klobetazol, halcinonid

Kortikosteroidi z zelo močnim učinkom se uporabljajo za zdravljenje ekcema, hudih  dermatoz, luskavice in hujših oblik atopijskega dermatitisa na dlaneh in podplati, zaradi  debele rožene plasti in na neobdelanih / neintertriginoznih predelih. Kortikosteroidi z  zmernim do močnim učinkom so uporabni za predele, kjer je koža tanjša, na primer na vekah.  Za velike površine je treba uporabiti pripravke z blagim do zmernim učinkom, da se zmanjša  tveganje za sistemsko absorpcijo.

Priporočila za zdravljenje s kortikosteroidi

Kortikosteroidna mazila ali kreme se nanašajo na prizadeta območja kože en ali dvakrat na  dan po priporočilu dermatologa. Zdravljenje običajno traja, dokler vnetje ne izgine.  Zdravljenje lahko traja od nekaj dni do šestih tednov. Kortikosteroidov pa na splošno ne  smemo nanašati na občutljiva področja telesa dlje kot nekaj dni!

Pomembno je, da med zdravljenjem s kortikosteroidi še naprej uporabljate negovalne izdelke.

Trajanje zdravljenja s kortikosteroidi

Veliko študij je dokazalo učinkovitost in varnost kratkoročne uporabe lokalnih  kortikosteroidov pri atopijskem dermatitisu. Zaenkrat je na voljo zelo malo podatkov, ki bi  nam pomagali pri premišljenih odločitvah glede njihove srednjeročne in dolgoročne uporabe.

Neželni učinki in kortikosteroidna zdravila

Neželene učinke lokalnih kortikosteroidov lahko razdelimo na lokalne in sistemske učinke.  Lokalni neželeni učinki se pojavijo pri dolgotrajnem zdravljenju in so odvisni jakosti  kortikosteroida, vehikla in mesta uporabe.

Najpogostejši neželeni lokalni učinki so:

atrofija ali tanjšanje povrhnje plasti kože,

nastanek strij in teleangiektazij,

steroidne akne,..

Ob dolgoročni ponavljajoči se uporabi, se lahko kot posledica odtegnite pojavi Sindrom rdeče kože – red skin syndrome (RSS), ki se kaže kot eritem na vseh področjih, kjer se je kortikosteroid redno  uporabljal.

POMEMBNO!

Kortikosteroidi so najpogosteje predpisano dermatološko zdravilo – ampak ta lajša  samo simptome!

Ta del objave dodajam samo v razmislek. Kortikosteroidi so najbolj predpisano dermatološko  zdravilo. Vsi vemo, da kortikosteroidi lahko le lajšajo simptome atopijskega dermatitisa, ga  pa ne pozdravijo! Dejstvo je, da je atopijski dermatitis kompleksna bolezen in da večina  pacientov s to boleznijo nikoli popolnoma ne ozdravi, lahko pa ob upoštevanju ustreznih  protokolov spravi atopijski dermatitis v stanje mirovanja.

Kortikosteroidi so včasih nujno zlo, da pomirijo najhujše izbruhe, zagotovo pa ni pravilno, da  so vedno ponujeni kot edina rešitev. Sistem na žalost funkcionira na predpisovanju zdravil, ki  lajšajo simptome, ne pa celostno zdraviho bolezni.

Kortikosteroidi lahko ob daljši in nepravilni uporabi naredijo več škode, kot koristi, saj  stanjšajo kožno bariero in jo naredijo še bolj dovzetno za nov izbruh.

Odgovornost, da se lotimo zdravljenja te bolezni celostno, je na NAS samih. Kot že omenjam, sistem na mnogih področjih odpove, sploh pa pri tako kompleksnih  boleznih, kot je atopijski dermatitis. Tam probamo vleči zasilne zavore tudi pri manjših  izbruhih, ki pa niso nujne, ker se lahko te izbruhe zavre tudi na drugačen način.

Kortikosteroidi naj bodo vaša izbira le v primeru, ko vse drugo odpove. Naj pa ne bodo prva  izbira. In upam, da kdaj v bodoče tudi ne bodo več predstavljeni kot edina izbira. Obravnave  bolezni se je potrebno lotiti celostno, ne samo vsakič, ko gre kaj narobe, lajšati simptomov.

Poglejte si tudi moje starejše objave v sodelovanju z Društvom AD, kjer sem veliko pisala o  preventivi, celostni obravnavi, kje, kako si lahko olajšate faze izbruhov in podaljšate faze  mirovanja.

Raziskala in zbrala Tajka Selan – Cosmedoc.si

Sledite ji na IGju in FBju za več uporabnih informacij 🙂