Prehranska dopolnila in atopijski dermatitis by Cosmedoc.si

690 Views

Atopijski dermatitis je kompleksna kronična vnetna bolezen, ki jo je potrebno zdraviti iz večih zornih kotov. Pri atopijskem dermatitisu lahko do izboljšanja pride ob upoštevanju lastnih sprožiteljev te bolezni in uvedbi sprememb, ki zmanjšajo možnosti za ponovne izbruhe.

Atopiki smo si med seboj sicer zelo različni, a poleg ustreznega protokola zdravljenja lahko k izboljšanju stanja bistveno pripomorejo:
– ustrezen protokol nege kože,
– uravnotežena prehrana glede na vaše prehranske intolerance,
– določena prehranska dopolnila za katere so dokazani pozitivni učinki na atopijski dermatitis.

Probiotiki

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki so enaki ali podobni mikroorganizmom, ki jih naravno najdemo v človeškem telesu in so lahko koristni za zdravje. V primeru, da je število T-celic imunskega sistema v debelem črevesju premajhno in da ima posameznik slabo razvito mikrobioto, je lahko bolj podvržen alergijam. To predstavlja predispozicijo za razvoj atopijskega dermatitisa. Nekatere študije dokazujejo učinkovitost jemanja probiotikov pri izboljšanju simptomov atopijskega dermatitisa. Izboljšanje je predvsem povezano s primeri prehranskih intoleranc.

Ceramidi

Patofiziologija atopijskega dermatitisa vključuje nepravilno delovanje epidermisa in posledično vnetje. Nepravilno delovanje vrhnje plasti kože pripomore k povečani transepidermalni izgubi vode in spremenjeni sestavi lipidov z zmanjšanim deležem ceramidov. Kožo si lahko predstavljamo kot opeke in malto. Opeke predstavljajo kožne celice, malto predstavljajo kožni lipidi (ceramidi, fitosfingozini, holesterol,..). Pri pacientih z atopijskim dermatitisom si lahko predstavljate, da je med opekami manj malte, zaradi česar iz kože izgubljamo večje količine vode. Nadomeščanje ceramidov ima dokazane učinke na izboljšanje barierne funkcije kože s spremembami v sestavi lipidne plasti kože, tako, da se poveča delež ceramidov.

Hialuronska kislina

V zgornji plasti kože je po navadi okoli 13 % vode in vzdrževanje te količine je pomembno za ohranjanje zdrave kože. Zaradi poškodovane kožne bariere posamezniki z atopijskim dermatitisom iz kože izgubljajo povečane količine vode. Dehidracija se kaže na površini kože kot luščenje, zategovanje, rdečica, srbečica, lahko pa tudi v obliki ekcema. Jemanje prehranskega dopolnila s hialuronsko kislino je tako smiselno za povečanje navlaženosti kože. Nadomeščanje hialuronske kisline je v študijah pripeljalo do znatnega povečanja elastičnosti kože, hidracije kože in do občutnega zmanjšanja hrapavosti kože.
Priporočilo za nadomeščanje: ni uradnih priporočil za varno nadomeščanje, a v študijah so dokazani učinki pri jemanju 100-300 mg hialurona na dan.

Ribja olja

Nenasičene maščobne kisline delimo v 2 družini: omega-6 in omega-3. V zadnjih nekaj desetletjih se je vnos omega-3 maščobnih kislin s hrano zmanjšal, vnos omega-6 maščobnih kislin pa se je povečal. Dandanes s hrano zaužijemo več omega-6, kot omega-3 maščobnih kislin. Raziskave so pokazale, da lahko to neravnovesje povzroči povečanje vnetja v telesu.
Za ustrezen učinek je nujno potrebno ustrezno razmerje med EPA (eikozapentaenojska kislina) in DHA (dokozaheksaenojska kislina). Po zaužitju maščobnih kislin se EPA in DHA namestijo v fosfolipidni sloj celičnih membran, kjer vplivajo na celično funkcijo s spodbujanjem fluidnosti, prožnosti in prepustnosti celičnih membran. DHA ima prav tako vlogo pri delovanju možganov in ohranjanju vida, EPA vključno z DHA pa pri delovanju srca.
Priporočila za nadomeščanje: Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) zagotavlja, da je nadomeščanje omega-3 maščobnih kislin v odmerku do 5.000 mg na dan varno. Pomembno je, da prehransko dopolnilo vsebuje vsaj 250 mg EPA in DHA.

Svetlinovo olje

Pri atopikih so odkrili, da imajo napako v encimu delta-6 desaturaza, zaradi česar niso sposobni proizvajati gama linolenske kisline. Gama-linolenska kislina (GLA) je esencialna maščobna kislina družine omega-6 kislin. Zaželjeno je, da bolniki z atopijskim dermatitisom nadomeščajo gama-linolensko kislino v obliki prehranskih dopolnil z omega-6 kislinami, pri čemer morajo biti pozorni predvsem na vsebnost GLA.
Olje dvoletnega svetlina in borečevo olje prehranski dopolnili, ki ju pogosto priporočajo za lajšanje vnetja v telesu. Obe olji vsebujeta veliko gama-linolenske kisline (GLA). Olje dvoletnega svetlina vsebuje 8-10 % GLA, medtem, ko borečevo olje vsebuje kar 23 % GLA
Priporočilo za nadomeščanje: dnevni odmerek 500 miligramov velja za varnega pri odraslih, čeprav lahko mnogi prenašajo tudi do 1300 miligramov svetlinovega olja na dan brez stranskih učinkov.

Cink

Primanjkljaj mineralov igra pomembno vlogo pri razvoju atopijskega dermatitisa. Običajno bolnikom primanjkujejo predvsem mikroelementi, kot sta cink in selen. Pomanjkanje cinka je povezano z oslabljenim celjenjem ran.

Vitamin D

Številne študije so ovrednotile možno povezavo med pomanjkanjem vitamina D in pojavom atopijskega dermatitisa. Namreč osebe, ki živijo na območjih, kjer prejmejo manj sončnih žarkov so tudi bolj izpostavljene pomanjkanju vitamina D (sem sodi tudi Slovenija). Pri nekaterih bolnikih z atopijskim dermatitisom so opazili zmanjšane serumske koncentracije vitamina D, hkrati pa zaradi oslabljenega imunskega sistema zmanjšano sposobnost tvorbe protimikrobnih peptidov. Manj kot je v koži protimikrobnih peptidov slabše se koža brani pred patogeni, kot je S. Aereus, ki ga pogosto najdejo na koži atopikov.

Kakšen vpliv imajo dejansko prehranska dopolnila na atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je izredno kompleksna bolezen, saj še danes ne znamo ovrednotiti kaj jo povzroča, kateri so sprožitelji in kako jo pozdraviti. Študije na naštetitih prehranskih dopolnilih izkazujejo pozitivne učinke na atopijski dermatitis, ampak prehranska dopolnila ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravljenje te bolezni. Prehranska dopolnila lahko predstavljajo podporno terapijo. Preden pričnete z jemanjem prehranskih dopolnil, ki vsebujejo vitamine ali minerale se priporoča, da najprej opravite krvne teste.
Objava ni nadomestilo za zdravniški nasvet – vedno se v primeru kožnih bolezni posvetujte še s svojim zdravnikom.

By Tajka Selan – Cosmedoc.si

No comments

O društvu

Društvo Atopijski dermatitis je samostojno, prostovoljno in nepridobitno združenje oseb z Atopijskim dermatitisom ter njihovih bližnjih.

Skupni cilj društva in članov je dvig kvalitete življenja obolelih z atopijskim dermatitisom in deljenje izkušenj za lajšanjem fizičnih in prihičnih simptomov, ki jih ta bolezen prinaša.

Kontaktiraj nas


Kontaktni Podatki

Medvoška cesta 3, 1215 Medvode

070 430 527

drustvoad@gmail.com