Priporočila za atopike by Cosmedoc.si

Kot ambasadorka atopijskega dermatitisa za @drustvoad sem ta mesec pripravila priporočila za atopike. V prejšnjem mesecu smo se pogovarjali kaj je atopijski dermatitis, zdaj je pa čas za nadgradnjo znanja.

Že vnaprej moram povedati, ne glede na to, kako smo si atopiki podobni po težavah, ne pomeni, da bo vsem pomagalo enako. Hja, tukaj smo si pa zelo različni. V namen tokratne objave sem pripravila splošna priporočila za katera mislim, da bodo prav prišla vsem. Kar se tiče izdelkov, pa smo si različni in nam pomagajo različne stvari, pa nič zato!

Pri atopijskem dermatitisu moramo hoditi po prstih, da ne prebudimo akutne faze. Jaz uspešno hodim po prstih že vsaj eno leto, z občasnimi izbruhi srbečice se dobro spopadam.

Pomembne informacije, ki jih morate odnesti od te objave so:
▪︎Tuširanje in vsakodnevno umivanje je obvezno, da preprečimo kolonizacijo bakterij na koži, ki lahki poslabša stanje.
▪︎Zaželjene so oljne kopeli, kopeli z ovsom, ampak pazite na temperaturo vode!
▪︎Posebno pozornost namenite izbiri čistilnih sredstev. Nanašajte jih samo na tista področja telesa, kjer je nujno. Uporabljajte oljne čistilce, ki pustijo film na koži.
▪︎Takoj po tuširanju se namažite z mlekom, losjonom ali kremo. Ne z oljem, ker olje ne vlaži kože, atopiki pa potrebujemo vlago! Glejte na sestavine v svojih izdelkih za nego.
▪︎Omejite zunanje vzroke za izbruhe – sintentična in preozka oblačila, parfumi, uporaba mehčalcev pri pranju oblačil.
▪︎Pomembno je samoopazovanje ali preiskava intolerance na prehrano. Sladkor, gluten, mlečni izdelki, plesniva hrana lahko poslabšajo stanje.
▪︎Omejite stres!

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis je kronična vnetna bolezen kože, za katero je značilna intenzivna srbečica in pojavljanje ekcemov. Atopijski dermatitis je stanje pri katerem opazimo:

• nepravilno delovanje epidermisa in posledično vnetje,
  • nepravilno delovanje kožne bariere,
  • povečano transepidermalno izgubo vode,
  • spremenjeno sestava lipidov kože, z zmanjšanim deležem ceramidov.

Ne glede na to, da je patofiziologija te bolezni pri vseh pacientih enaka, se atopiki med seboj razlikujemo, zato nekaj, kar bo pomagalo enemu, ni nujno, da bo tudi drugemu.

Nasveti za obvladovanje

UMIVANJE, TUŠIRANJE, KOPANJE

Normalno se na koži vseh čez dan naberejo telesne tekočine (npr. znoj), prašni delci, ostanki oblačil in bakterije. Pri atopikih težavo predstavlja predvsem kolonizacija nalezljivih patogenov, kot je S. Aureus, ki lahko poslabša stanja atopijskega dermatitisa. Zato je čiščenje kože pomembno za ohranjanje njene fiziološke funkcije.

Temperatura vode

Temperaturo vode pri kopanju / prhanju je treba nastaviti na približno 38–40 ° C, ker se srbečica sproži pri temperaturi vode 42 ° C ali več, medtem ko je 36–40 ° C optimalna temperatura za obnovo barierne funkcije.

Mila, geli za tuširanje, olja

Milom, šamponom in klasičnim gelom za tuširanje se naj atopiki izogibajo, saj lahko površinsko aktivne snovi dražijo in še dodatno izsušijo kožo. Odsvetujejo se vsi odišavljeni in obarvani izdelki za umivanje.

Atopiki potrebujejo le minimalne količine čistilnih sredstev, saj lahko ta odstranijo lipide s površine kože. Čistilno sredstvo naj nanašajo samo na področja kože, ki jih je potrebno očistiti, torej pod pazduhe, stopala in intimna področja. Zaželjeno je izogibanje nanosa čistilnih sredstev na druge predele telesa.

Edina primerna oblika so oljni geli za tuširanje, ki kožo navlažijo in ne odstranjujejo lipidov s povrhnjice. Oljni geli lahko imajo poleg čistilnega učinka tudi emolientno delovanje.

IZDELKI ZA NEGO KOŽE

Protokol nege

Atopikom se priporoča, da negujejo kožo z uporabo vlažilnih in negovalnih kozmetičnih izdelkov dvakrat dnevno. Mazanje se priporoča zjutraj in zvečer takoj po tuširanju, ko je koža še vlažna. Izdelki za nego morajo biti neodišavljeni in neobarvani.

Pomembne sestavine

Najpomembnejše sestavine so tiste, ki pomagajo ponovno vzpostaviti barierno funkcijo kože, kožo v zadostni količini navlažijo, delujejo protivnetno in antipruritično (preprečujejo ali umirjajo srbečico).

V izdelkih za nego atopijskega dermatitisa poiščite vsaj eno izmed naslednjih sestavin:

• ceramidi
  • holesterol
  • sfingolipidi
  • urea
  • niacinamid (vitamin B3) ali pantenol (vitamin B5)
  • omega-3 maščobne kisline
  • Svetlinovo olje, borečevo olje, olje črne kumine

ISKANJE DEJAVNIKOV, KI POSLABŠAJO STANJE

Nespecifična iritacija kože

Nespecifična iritacija je lahko prisotna v vsakdanjem življenju, kot je na primer stik s slino, znojem, lasmi in trenje ob oblačila. Že manjša stimulacija, vključno z draženjem zaradi grobe teksture oblačil, kot je volna, lahko povzroči srbenje na občutljivi koži. Pomembna je izbira primernih oblačil, ki ne dražijo.

Poleg tega lahko ostanki šampona, balzama in mila ali pretirana uporaba teh sredstev sprožijo dermatitis, zato je pomembno, da se držite ustreznih metod čiščenja.

Za zmanjšanje srbečice je lahko v nekaterih primerih koristno, če med spanjem po potrebi nosite rokavice, dolge rokave in dolge hlače.

Alergije in intolerance na hrano

Prehranski alergeni lahko vplivajo na razvoj atopijskega dermatitisa zlasti v otroštvu. Alergije na hrano pri odraslih atopikih niso tako pogoste, so pa pogoste intolerance na hrano. Intoleranca na hrano se lahko razvije sama od sebe, lahko pa jo spodbudijo tudi druge bolezni. Zaradi intolerance pride do vnetja tankega črevesja, ki zmanjšuje količino prebavnih encimov v črevesnih resicah. Če so resice zaradi vnetja poškodovane, proizvajajo manj encimov in ne morejo opravljati svoje varovalne naloge.

Pogoste prehranske intolerance pri atopikih:

• Tropsko sadje (banane, mango, kivi, citrusi,..),
  • Rdeče in svinjsko meso,
  • Mlečni izdelki,
  • Gluten

Druge alergije

Atopijski dermatitis se lahko poslabša zaradi prisotnosti okoljskih alergenov, kot so pršice, plesni, prah, cvetni prah in dlaka hišnih ljubljenčkov. Odstranjevanje okoljskih alergenov predstavlja še en del sestavljanke pri zdravljenju atopijskega dermatitisa. Treba je opozoriti, da popolne remisije ni mogoče pričakovati samo z odstranjevanjem teh alergenov.

Stres

Stres lahko pahne atopijski dermatitis iz mirujoče v vnetno fazo. Kadar je dermatitis slabo nadzorovan, lahko predstavlja psihološko breme. Pomembno je obvladovanje stresa, bodisi je to stres zaradi službe, šole, družinskega stanja. Vzamite si vsak dan nekaj časa zase in najdite aktivnosti, ki vas razbremenijo. Poskusite lahko tudi z meditacijo, predihavanjem ali prakticiranjem hvaležnosti.

By Cosmedoc.si (Tajka Selan)