ATOPIJSKI DERMATITIS – nazaj k osnovam!

Atopijski dermatitis (AD) je kronična, močno srbeča vnetna kožna bolezen in je ena najpogostejših kožnih motenj pri otrocih, ki pa se lahko nadaljuje tudi v odrasli dobi. Atopijski dermatitis je povezan s primarno poškodbo kožne bariere, kar poveča možnost za razvoj drugih atopičnih stanj. Atopijski dermatitis je pogosto začetni korak v “atopičnem pohodu” (zaporedni razvoj manifestacij alergijskih bolezni v zgodnjem otroštvu), ki pri večini prizadetih bolnikov vodi do astme in / ali alergijskega rinitisa. Zgodnji razvoj atopijskega dermatitisa je lahko tudi vzročni dejavnik za razvoj alergije na hrano.

Patogeneza atopijskega dermatitisa ni popolnoma razumljena, vendar je posledica zapletene interakcije med poškodovano kožno bariero, imunsko disregulacijo ter okoljskimi povzročitelji.

Našo kožno bariero sestavljajo ceramidi, sfingolipidi, holesterol, skvalan in druge lipidne molekule ter kožne celice (korneociti). Poenostavljeno velikokrat rečemo, da kožna bariera spominja na opeke in malto. Opeke predstavljajo kožne celice, malto pa ceramidi in druge lipidne molekule. Če je kožna bariera poškodovana pomeni, da koži primanjkuje malte in da posledično izgubljamo večjo količino vode iz kože, čemur strokovno rečemo transepidermalna izguba vode.

Dokazano je, da pacientom z atopijskim deramtitisom primanjkuje ceramidov (molekul lipidov) in protimikrobnih peptidov, ki predstavljajo prvo obrambno linijo pred številnimi bakterijami in virusi. Poškodba kožne bariere vodi do transepidermalne izgube vode in povečanega prodiranja alergenov in mikrobov v kožo.

Zdravljenje atopijskega dermatitisa mora biti usmerjeno v obnovo poškodovane kožne bariere, kar vključuje vlaženje, omejevanje srbenja in zmanjšanje vnetja, kadar je to potrebno. Uspešno obvladovanje atopijskega dermatitisa zahteva multifunkcionalen pristop, ki vključuje izobraževanje bolnikov, optimalne prakse nege kože, protivnetno zdravljenje z lokalnimi kortikosteroidi in / ali lokalnimi zaviralci kalcinevrina (TCI).V hudih primerih je mogoče razmisliti tudi o sistemskih imunosupresivih, kadar atopijskega dermatitisa ni mogoče nadzorovati z ustrezno nego kože in lokalno terapijo.

Glavno vlogo ima pri atopijskem dermatitisu preventiva in o tem bo govora tudi v naši naslednji objavi!

BY: Tajka Selan – Ambasadorka atopijskega dermatitisa! (Cosmedoc.si)