Spremenljivost atopijskega dermatitisa

321 Views

Ko govorimo o bolezenskem stanju pri atopijskem dermatitisu nikakor ne gre za neko stalnico. Če smo hudo skromni lahko rečemo da… nikakor ni nikoli dolgčas!

Iz dneva v dan se spreminja praktično vse!

Samo stanje kože (suho, hrapavo, roseče, razpokano, pekoče, srbeče, boleče…), prizadeta mesta na telesu, poslabševalci, nega kože (tisto, kar ne/pomaga), izdelki (ki ne/pomagajo), ustrezni praški, hrana (tista, ki ne povzroča reakcij)…

Lahko bi se reklo, da atopiki vsak dan sproti igrajo na srečo, le da je dobitek še kako pomemben, saj gre tukaj za zdravje…

Bolezen je dejansko zelo spremenljiva in to običajno sploh ni v naših rokah!

Ne glede na to, koliko časa si že v boju s to boleznijo in koliko informacij sproti zbereš, imaš občutek, da v bistvu še vedno ničesar ne veš. Včasih se ti zdi, da iz dneva v dan manj veš…

Tako nepredvidljiva je ta bolezen!

In ta občutek nemoči je, milo rečeno, neznosen!

Ko že končno najdeš nekaj kar ti ustreza in ugotoviš tudi način, ki ti ustreza, čez nekaj časa bolezen spremeni svoje načrte in zopet smo na začetku. Vse kar je veljalo prej, je brezpredmetno…

Po dolgem času najdeš odlično kremo, ki je ravno pravšnja za tvojo kožo, naslednji dan, pa kar naenkrat, ne ustreza več.

Podobno je s prehrano.

Celo večnost sestavljaš ustrezen jedilnik, ga končno sestaviš in že nekaj časa prakticiraš, pa pride dan, ko ti (že mnogokrat preizkušene!) sestavine, poslabšajo stanje.

Pa že nekako naštudiraš, pogruntaš, se naučiš, kaj tvoji razpokani in suhi koži odgovarja, prihodnji dan pa tvoja koža, kljub enaki negi, ni čisto nič boljša…

Povijanje rok/nog morda ni več problem, se pač počasi navadiš. A kaj, ko se pojavijo težave na ustih ali očeh, česar seveda ne moreš ravno poviti?!

To te spravlja ob pamet, saj se praktično prav vsak dan lahko znajdeš na samem začetku.

Pride tudi trenutek, ko ti lahko vso to znanje od prej, celo škodi. Ravno zaradi prepričanja, da ti nekaj ne bo pomagalo (ker ti že prej ni), te zadeve potem ne preizkusiš. Kar pa sploh ne drži!

Že preizkušenim zadevam, je včasih treba dati drugo priložnost. Ta borba je včasih res dolga in zahteva veliko potrpljenja, upanja in moči, vendar pa se včasih ponovno preizkušanje lahko izkaže za odličen korak!

Vsak si zasluži drugo priložnost, kajne 😉

No comments

O društvu

Društvo Atopijski dermatitis je samostojno, prostovoljno in nepridobitno združenje oseb z Atopijskim dermatitisom ter njihovih bližnjih.

Skupni cilj društva in članov je dvig kvalitete življenja obolelih z atopijskim dermatitisom in deljenje izkušenj za lajšanjem fizičnih in prihičnih simptomov, ki jih ta bolezen prinaša.

Kontaktiraj nas


Kontaktni Podatki

Medvoška cesta 3, 1215 Medvode

070 430 527

drustvoad@gmail.com