Spanje, kaj je že to?

Atopijski dermatitis dokazano močno vpliva na količino in kvaliteto spanja. Pa naj gre za slabo stanje kože, neznosno srbečico, stres, nepredvidljivost jutrišnjega dne ali pa vse vmes.

Posledice pomanjkanja spanja se najbolj pogosto odražajo na naslednje načine: visok krvni tlak, prekomerna telesna teža, srčne bolezni, diabetes, depresija, težave s koncentracijo, zmanjšana produktivnost,… in kot skupek vsega, seveda, slabo razpoloženje.

Čeprav vemo, kako zelo težko je to, je res pomembno, da izgubljeni spanec čim prej nadoknadimo. Seveda to storimo takrat, ko nam to dovoli tudi stanje naše kože.

Nekaj neprespanih noči običajno ne predstavlja večjih težav. Nadoknadimo lahko celo tiste neprespane dni, ki trajajo dlje (tedne, morda celo mesece!), vendar je potrebno več časa, da se ponovno vzpostavi začetno stanje. Najbolj priporočljivo je, da več dni zaporedoma spimo toliko časa, dokler se ne zbudimo sami od sebe.

Kadar pa gre za število neprespanih noči, s katerimi se spopadajo mnogi atopiki, pa je stanje lahko zelo kritično… Govorimo namreč o mnogih mesecih ali celo letih! Na žalost je tako stanje za mnoge atopike nekaj povsem običajnega…

V takih primerih pa ni znano, ali je popolno okrevanje možganov sploh še mogoče, saj pomanjkanje spanja v prvi vrsti vpliva na normalno delovanje živčevja, kjer se običajno tudi pokažejo dolgoročne posledice.

Ena od teh je, da se človek povsem navadi funkcionirati neprespan, kar pomeni, da se tega sploh več ne zaveda in posledično mu več ne predstavlja težave! V resnici težava ostaja in zadeva je ravno zaradi tega »nezavedanja« še toliko bolj nevarna!

Tega ne gre zanemarjati, še najmanj pa pri atopikih.

Slabše ali krajše spanje ni stvar izbire, temveč je posledica seštevka vseh težav, s katerimi se vsakodnevno spopadajo.

Spanje je osnovna potreba, ki je nujna za normalno delovanje osebe.

Postavite se torej na prvo mesto in poskrbite zase, preden bo prepozno. Čeprav je v dobro zdravja mnogokrat treba prilagoditi tudi druge(na videz neodložljive) stvari, je to absolutno nujno! Telo ima enkrat dovolj in enostavno podleže vsem pritiskom. Takrat je lahko že prepozno in poti nazaj ni več…

Poslušajte sebe in storite vse, kar je potrebno za vaše zdravje in dobro počutje.

Boljše spati po obrokih, kot pa sploh nič!