Kvalitetna prehrana?

291 Views

Hrana, dobra hrana, kvalitetna hrana, atopikom primerna hrana…

Pri atopijskem dermatitisu je prehrana izrednega pomena in predstavlja ogromen izziv.

Ne glede na to, ali imate dokazane prehranske alergene ali ne, ste ali niste uradno na dieti… prehrana atopikov mora biti kvalitetna!

Živimo v času, ko je ponudnikov »zdrave« hrane res ogromno in vsak ponuja »samo najboljše«!

Prideš do točke, ko ne veš kaj, čemu in komu verjeti…

V trgovinah so izdelki seveda zastavljeni tako privlačno, da nas premamijo in mnogokrat potem na sam izdelek nismo tako pozorni.

Večinoma na žalost ne predstavljajo dejanskega stanja. Proizvajalci velikokrat iščejo tista siva območja, kjer lahko kaj skrijejo, dodajo, odvzamejo… Izdelke zapakirajo tako, da so v mejah dovoljenega. Kar pa še ne pomeni, da so taki izdelki tudi v mejah, ko moralno in zdravstveno ne bi bilo sporno. Na žalost največkrat je…

In kot da iskanje poslabševalcev pri ADju še ni dovolj zapleteno, se potem sprašujemo, kaj je v določenih izdelkih, česar morda niti ne vemo…

Še najboljša rešitev je, če se lahko oskrbujete neposredno od lokalnih kmetov, v kolikor imate to možnost. Vendar pa se tudi pri njih mnogokrat dogajajo sporne stvari (škropljenje s pesticidi), katerih posledice še zdaleč niso nedolžne.

Druga pomanjkljivost kupovanja pri lokalnih kmetijah je, da je v zadnjem času zemlja veliko bolj osiromašena in posledično tudi domači pridelki niso več to, kar so včasih bili.

In se zopet znajdemo v slepi ulici…

Bolj, ko raziskujemo oz. iščemo primerno in seveda »zdravo« prehrano, manj vemo, manj sigurni smo vase in v svoje odločitve ter bolj nezaupljivi do ponudnikov izdelkov.

Ko pa že najdeš tisto pravo… kvalitetni izdelki so mnogokrat velik finančni zalogaj.

Kar je seveda na nek način razumljivo in načeloma sprejemljivo, na žalost pa mnogim nedosegljivo.

In potem se znajdeš na neki točki, ko si postavljen pred izbiro: naj raje kupim tisto (običajno izredno drago) hrano, ki mu ustreza (brez alergenov, sledov…)  ali naj mu raje kupim ustrezno kremo?

S finančnega vidika, oboje naenkrat, mnogokrat ne gre.

Dobra novica pa je, da bo (malo je že) porast potrebe po tovrstnih živilih, prinesla več konkurence, s tem pa zelo verjetno večjo raznolikost in lažjo finančno dostopnost…

Naj vam tekne 😉

No comments

O društvu

Društvo Atopijski dermatitis je samostojno, prostovoljno in nepridobitno združenje oseb z Atopijskim dermatitisom ter njihovih bližnjih.

Skupni cilj društva in članov je dvig kvalitete življenja obolelih z atopijskim dermatitisom in deljenje izkušenj za lajšanjem fizičnih in prihičnih simptomov, ki jih ta bolezen prinaša.

Kontaktiraj nas


Kontaktni Podatki

Medvoška cesta 3, 1215 Medvode

070 430 527

drustvoad@gmail.com