Tuširanje, kopanje in atopijski dermatitis!

162 Views

Ja, ne, kdaj, koliko časa, s čim, zakaj ja, zakaj ne…

Verjeli ali ne, tudi to je eden od izzivov, s katerim se morajo spopadati atopiki.

Pet let nazaj so na šoli atopije rekli, da se je smiselno tuširati čim manj, ker voda izsuši kožo.

No, pred tremi leti, so na tej isti šoli spremenili smernicein rekli da se je smiselno tuširati vsak dan…

Kaj potem upoštevati? Kateri nasvet je najbolj uporaben?

Tuširanje oz. kopeli so smiselne na redni bazi, vendar ob upoštevanju določenih smernic:

  • voda ne sme imeti več kot 36°C (vroča voda še dodatno izsuši kožo)
  • v roku 3eh minut po koncu, se je potrebno v celoti namazati z negovalno kremo. V nasprotnem primeru vsa voda izhlapi in koža je potem res še bolj suha.
  • tuširanje/kopel naj ne bi trajala dlje od 20ih minut
  • izredno pomembno je, da se ne uporablja dražečih, atopikom neprimernih mil
  • če gre za vsakodnevno tuširanje, je lahko večkrat tudi samo voda, drugače pa se priporočajo antiseptična mila in sredstva za umivanje, ki so primerna za atopike (npr. sindeti)
  • mnogi se poslužujejo tudi različnih kopeli (hrastovo lubje, kis, morska sol, olje,..), a pri tem je izrednega pomena stanje kože in doziranje teh sredstev

Kopeli se pri osebah z AD običajno izvajajo kar precej pogosto.

Na dermatološki kliniki, kot običajen način zdravljenja, uporabljajo Hipermangan, ki vsebuje kalijev permanganat. Taka kopel deluje protimikrobno, saj na površini kože sprošča kisik. Pospešuje tudi celjenje vnete ali poškodovane kože.

Med atopiki je zelo popularna kopel s hrastovim lubjem, spet drugi prisegajo na kopel s kisom (deluje antiseptično, a previdno s količino!), nekateri pa kar doma poustvarjajo morje s solnimi kopelmi.

Vsem tem kopelim je skupno, da delujejo antiseptično, torej pomagajo, da ne pride do dodatnih okužb.

Kaj pa kopeli z oljem?

Tu je nujno potrebno ločevati razna rastlinska olja (olivno, mandljevo…) od tistih olj (različnih proizvajalcev), ki so namenjena prav za umivanje in tuširanje atopikov.

Prva vrsta olj (npr. olivno), je popolnoma neprimerna za tiste s poškodovano kožo. Nekaterim so sicer v pomoč, vendar pri že poškodovani koži, lahko naredijo mnogo več škode kot koristi (mašijo pore, pri mnogih pa izzovejo tudi alergično reakcijo).

Če povzamemo, je redno umivanje vsekakor smiselno, saj s tem konkretno zmanjšamo možnost okužb in poslabšanja stanja kože. Kljub vsem pozitivnim učinkom, pa previdnost ni odveč.

Za tiste, ki v vodi uživajo, so kopeli nekaj sproščujočega, pomirjajočega in nemalokrat tudi odrešilnega. Nikakor pa niso primerne za tiste, ki jim že kratek čas tuširanja predstavlja problem.

Izziva se je torej vsekakor treba lotiti z individualnim pristopom.

Poslušajte sebe in svojo kožo!

No comments

O društvu

Društvo Atopijski dermatitis je samostojno, prostovoljno in nepridobitno združenje oseb z Atopijskim dermatitisom ter njihovih bližnjih.

Skupni cilj društva in članov je dvig kvalitete življenja obolelih z atopijskim dermatitisom in deljenje izkušenj za lajšanjem fizičnih in prihičnih simptomov, ki jih ta bolezen prinaša.

Kontaktiraj nas


Kontaktni Podatki

Medvoška cesta 3, 1215 Medvode

070 430 527

drustvoad@gmail.com