Srbečica in atopijski dermatitis

243 Views

Zagotovo, brez dvoma, najbolj, popolnoma in daleč spredaj pred ostalimi (predvsem glede na nešteto izkušenj ljudi), je največji izziv tistih z atopijskim dermatitisom, SRBEČICA!

Pa začnimo z znanstveno podlago o tej »nadlogi«. Srbenje je v bistvu zaščitni mehanizem telesa, ki vodi v praskanje. Ljudje in živali s tem, ko se praskamo, na določenem mestu odstranimo neko dražečo snov ali insekt. Telo nam skuša povedati, da se nekaj dogaja. In popraskati se moramo, da težavo »uredimo«.

Zdravstveno gledano je srbečica lahko vzrok različnih dogajanj. Od dermatitisa, koprivnice in garij, pa vse tja do pikov insektov, bolezni notranjih organov in hormonskih sprememb pred menstruacijo, tudi psihološkega dogajanja in depresije,…

Srbečica je sicer najbolj pogost dermatološki simptom. V blagi obliki povzroča neprijeten občutek, v bolj intenzivni pa močno vpliva na kvaliteto življenja in vsakodnevno življenje, ki pa lahko postane prava mora:

– neprespane noči

– slabša koncentracija in opravilnost

– stalno nelagodje in razdražljivost atopika in njegovih bližnjih oz. ljudi, ki so prisotni

– rane na koži, ki se potem rade okužijo še s čim drugim

– želja po iti “ven iz svoje kože”, nevzdržnost

in še in še.

Tisti, ki nismo nikoli izkusili take srbečice, je nikakor ne smemo podcenjevati.

A na žalost je mnogokrat temu tako…

Spravlja nas ob živce, zaradi tega ne spi cela družina in nekateri gredo celo tako daleč, da atopikom naredijo še več škode. Na primer s prigovarjanjem naj se nehajo praskati, ker njih delajo živčne oz. naj se nehajo praskati, ker si s tem delajo škodo…

Predstavljajte si, kako je šele njim… Definitivno se zavedajo posledic praskanja, ampak je srbečica običajno vendarle tista, ki zmaga in kateri se ni mogoče v celoti upreti!

Srbečica seveda vodi v praskanje, ki mnogokrat postane nenadzorovano, vendar če srbi, se je absolutno treba popraskati!

Mi, zunanji opazovalci, pa običajno ob tem delamo še slabo vest in občutek krivde.

Naše opozarjanje, reakcije ali karkoli že, samo še povečajo težavo in stopnjujejo občutek, intenzivnost srbenja.

Ni se enostavno zadržati, a zagotovo bolj enostavno kot živeti z neprestano prisotno srbečico!

Če je torej vaš atopik že dovolj star za pogovor, vprašajte, kaj jim v tistem trenutku najbolj odgovarja in kako mu lahko pomagate. In ne bodite užaljeni, če je odgovor »samo pusti me pri miru«. V kolikor pa je še majhen, ste do nadaljnjega  prepuščeni izkušnjam drugih in opazovanju svojih malčkov palčkov. Odločitve, ki so pred vami, pa ne bodo enostavne.

Kaj pa zdravljenje?

Največji problem je v tem, da je srbečica neizmerljiva, ker jo vsak doživlja drugače, subjektivno torej.

Zaradi njene neizmerljivosti, je tudi zmanjšanje oz. izboljšanje stanja v povezavi s tem neizmerljivo. Posledično pa, za mnoga podjetja, iskanje nekega “zdravila” oz. zadeve, ki bi ublažila srbečico, ni zanimivo.

Zakaj? Zato, ker ne bi mogli konkretno dokazati učinka, izmeriti, da zadeva deluje…

Zaradi tega se mnogi tega področja sploh ne lotijo.

Vsako zdravljenje se osredotoča na to, da se (seveda omili simptome) predvsem odstrani vzrok težav. Pri atopijskem dermatitisu je težava v tem, da o samem vzroku še vedno ne razumemo vsega in ne vemo dovolj.

Kakorkoli že, srbečice res ne gre podcenjevati, nikoli!

No comments

O društvu

Društvo Atopijski dermatitis je samostojno, prostovoljno in nepridobitno združenje oseb z Atopijskim dermatitisom ter njihovih bližnjih.

Skupni cilj društva in članov je dvig kvalitete življenja obolelih z atopijskim dermatitisom in deljenje izkušenj za lajšanjem fizičnih in prihičnih simptomov, ki jih ta bolezen prinaša.

Kontaktiraj nas


Kontaktni Podatki

Medvoška cesta 3, 1215 Medvode

070 430 527

drustvoad@gmail.com