Atopik in sorojenci

163 Views

Otroci so naše največje bogastvo in za njihovo srečo bi storili prav vse…

Ne glede na to, koliko otrok imamo, poskušamo »ne delati razlik«med njimi…

Vendar včasih to ni tako preprosto, predvsem kadar imamo v družini otroka atopika.

To seveda prinese neka dodatna vprašanja, izzive, dileme, pojasnjevanja…

Kako te spremembe prijazno vnesti v vsakdan otrok?

Veliko je odvisno tudi od starosti otrok. S starejšimi se lahko bolj razumljivo pogovoriš, hitro so dojemljivi, običajno želijo pomagati, čeprav se jaim včasih kaj morda zdi nepošteno.

Pri majhnih otrocih pa izzivi drugačni. Po eni strani jim je veliko težje razložiti določene stvari, po drugi strani pa je velikokrat tovrstno dogajanje vse, kar poznajo in zato pravzaprav edina možnost.

Da se razumemo, zadeva je skrajno resna in tukaj ni prostora za popuščanja, čeprav bi si včasih želeli in je mnogokrat res res težko vztrajati. A gre za zdravje in včasih celo življenje atopika, to niso heci.

 

Torej, na preizkušnji so brez dvoma tvoja vztrajnost in osebna odločnost, kot doslednost pri vzgoji in navsezadnje sposobnost vzpostavljanja nekega varnega okolja.

Ena od dilem je seveda, ali naj na morebitni dietni prehrani vztrajam za vse otroke ali samo za atopika?

Na eni strani so seveda neatopiki, pri katerih potrebe po dietni prehrani ni in zakaj bi se nečemu odpovedovali, če to ni potrebno. Na drugi strani pa so seveda atopiki, za katere je lepo, če imajo vsaj doma možnost biti res sprejeti oz. da niso izpostavljeni morebitnim »skušnjavam«.

Super je, če imaš možnost otroke razveseliti z (četudi samo na videz) »enakim« obrokom.

Je potrebnega nekaj dela in ustvarjalnosti, ampak so pa potem toliko bolj veseli 🙂

Kaj pa sladkarije?

Nekdo, ki ne pozna naše situacije, otrokom ponudi sladkarijo. Moj otrok atopik je zaradi alergije ne sme, drugemu/drugim pa se seveda svetijo očke in cedijo sline… Kaj pa sedaj?

Idealna priložnost, da otroke, ki niso atopiki oz. alergiki, naučimo solidarnosti, razumevanja in prijaznosti.  V podporo sorojenca atopika, se lahko velikodušno odpove sladkim pregreham in dokaže, da je zelo skrben in pogumen brat/sestra 🙂

Kljub vsemu imajo ti otroci še veliko drugih priložnosti oz. situacij, kjer si lahko dajo duška z jedmi in živili, ki jih je v našem gospodinjstvu občutno manj ali pa praktično nič.

Ko gre za sorojence je pomembno predvsem, da se z njimi pogovarjamo, jim razložimo za kaj gre in zakaj so stvari take kot so.

Otrokom velikokrat delamo krivico, saj na nek način podcenjujemo njihovo dojemanje in razumevanje. Brez dvoma nas otroci vedno znova presenetijo in vedo mnogo več, kot pa jim mi pripišemo.

Ne glede na situacijo, pa je vendarle na prvem mestu zdravje, če imamo to v mislih, je vse ostalo mnogo lažje!

Kar pogumno naprej!

No comments

O društvu

Društvo Atopijski dermatitis je samostojno, prostovoljno in nepridobitno združenje oseb z Atopijskim dermatitisom ter njihovih bližnjih.

Skupni cilj društva in članov je dvig kvalitete življenja obolelih z atopijskim dermatitisom in deljenje izkušenj za lajšanjem fizičnih in prihičnih simptomov, ki jih ta bolezen prinaša.

Kontaktiraj nas


Kontaktni Podatki

Medvoška cesta 3, 1215 Medvode

070 430 527

drustvoad@gmail.com