Atopijski dermatitis in pralni praški (+ mehčalci)

230 Views

Naj najprej namenimo pozornost raznim mehčalcem perila, ki so praktično skoraj vsi neprimerni za atopike. Kot alternativo za mehčanje oblačil, lahko uporabite alkoholni kis. V kolikor pa imate sušilni stroj, pa tudi to ni potrebno. Problem nekako rešen, saj se mehčalcu precej enostavno lahko odpovemo.

Kaj pa pralni praški? Ti so skoraj nepogrešljivi v vsakem gospodinjstvu.

Njihova kakovostna izbira je še kako pomembna, še toliko bolj, če imate doma atopike.

Če pogledamo pranje oblačil kot proces je zelo pomembno , da oblačil ne perete v čisto polnem bobnu (ne glede na pralni prašek). Kot dodaten korak k izogibanju težav zaradi pralnega praška pomaga tudi dvojno izpiranje perila – funkcija, ki jo ima danes praktično vsak pralni stroj.

Odlična rešitev je, če se pralni prašek lotite izdelati kar sami. Vendar pa tak prašek ni nič v pomoč, če vanj dodajate kakšna neustrezna mila in ostale zadeve. Tudi pri tem velja, da nesme iti za agresivna mila, dišave, dodatke,… Želja pri tem je sicer, da bi bili čim bolj naravni, a je pri izbiri naravnih zadev ravno tako potrebna previdnost, da vaš prašek ne bo vseboval sestavin, ki dražijo vašega atopika.

Če pa ste zelo omejeni s časom in volje ali časa za izdelovanje domačega pralnega praška nimate…

Kako torej izbrati ustrezen pralni prašek?

Potrebno se je zavedati, da tudi pri tem velja »atopijsko pravilo«  (po izkušnjah vseh atopikov s katerimi smo govorili), ki pravi, da za vsako stvar (kremo, prašek, hrano,…) velja, da nekomu odgovarja, nekomu drugemu pa ne!

Za začetek je pomembno, da je prašek primeren za občutljivo kožo in da ne vsebuje dražečih snovi in agresivnih dišav.

V kakšni obliki je sredstvo za pranje perila (tekoče ali kot prašek), ne igra velike vloge. Tudi tukaj imajo nekateri boljše izkušnje z eno obliko, drugi z drugo. Pomembno je, da z doziranjem ne pretiravate in da oblačila res karseda dobro izperete.

Na žalost pa ni zagotovila za pravo izbiro, četudi na prašku piše »sensitive« »primerno za alergike« ali še kaj tovrstnega…

Obstajajo pa redki srečneži (ja, tudi med atopikiJ), ki s praški sploh nimajo težav in zato tudi nimajo toliko dilem pri njihovi izbiri.

Priporočamo preprost test, s katerim lahko ugotovite ali je problem v prašku, ki ga trenutno uporabljate.

Oblačila nekaj časa (nekaj tednov) perite zgolj s sodo bikarbono, za mehčanje pa uporabljajte alkoholni kis.

Če boste opazili izboljšanje po takem testu, potem je čas za menjavo pralnega praška.

Lahko pa preprosto ostanete na sodi in kisu, nekateri pa celo perejo kar izključno z vodo – izbira je vaših rokah…

Pa vendarle, če bi že morali kljub vsemu izpostaviti najbolj uporabljan prašek, ki ga naši člani omenjajo,  je to Frosch sensitive, pa tudi Hoferjev, SA8 Baby,…

A kot rečeno, zagotovila ni…Pa veliko sreče 🙂

No comments

O društvu

Društvo Atopijski dermatitis je samostojno, prostovoljno in nepridobitno združenje oseb z Atopijskim dermatitisom ter njihovih bližnjih.

Skupni cilj društva in članov je dvig kvalitete življenja obolelih z atopijskim dermatitisom in deljenje izkušenj za lajšanjem fizičnih in prihičnih simptomov, ki jih ta bolezen prinaša.

Kontaktiraj nas


Kontaktni Podatki

Medvoška cesta 3, 1215 Medvode

070 430 527

drustvoad@gmail.com