PORAZDELITEV POZORNOSTI – male zmage!

V naši “mali” družinici imamo štiri otroke. Pri takem številu je večkrat prisotno vprašanje (no vsaj jaz se s tem veliko ukvarjam 🤔🤔), kako je z razdelitvijo pozornosti in kvalitetnim preživljanjem prostega časa z vsakim od otrok posebej.

To vprašanje se še malce bolj poglobi, ko sta dva od teh atopika. 🙃🙃

Življenje z atopikom (AD, alergija na hrano, astma) zahteva določene prilagoditve. Nekaj dodatne pozornosti atopiki na račun svoje situacije “zahtevajo” že itak in z dobrim razlogom. Dejstvo je, da imajo zdravstvene stvari prednost, nikakor pa to ne sme biti razlog, da se ostale otroke pušča zaradi tega bolj v ozadju.

Midva se torej zadev lotevava tako, da ima vsak v družini svoj dan v tednu, ko lahko izrazi željo oz. izbira med danimi možnostmi, kaj bo za večerjo. Na ta dan se lahko odloči tudi kaj bomo počeli, kaj se bomo igrali in je takrat v ospredju. ✊✊Seveda tudi ob drugih nenačrtovanih priložnostih, ampak ob teh dneh zagotovo.

Uvedli smo tudi petkov družabni večer, ki je večer družabnih iger. Vsak petek, (razen izjemoma je to v soboto), se po večerji vsi zberemo na tleh in se igramo družabne igre. Brez televizije, brez telefonov, tablic. Vse to je prepovedano tudi v času obrokov. 🎲🎲🎲

Ker je otrok več, morda dobijo časovno malce manj individualne pozornosti, kot če bi imela samo enega, vendar pa se mi zdi da je bolj pomembno, da je tista pozornost takrat kvalitetna, res namenjena njim.😘😘

Zdravstvene posebnosti mlajših dveh močno, mnogo bolj kot sicer, postavljajo v ospredje dejstvo, da so si drugačni, vendar pa se na vsakem koraku trudimo pokazati, povedati, poudariti to, da s tem ni nič narobe in da so enakovredni.
Otroci + AD = prave vrednote! 💚💚💚💚
#malezmage