KO SE ATOPIJSKI DERMATITIS SKRIJE – male zmage!

Pri atopikih je večinoma tako, da se ob prebolevanju kakšnih neatopičnih zadev tudi stanje kože poslabša, no večinoma. Ampak ker govorimo o atopikih….ni popolnoma nič takšnega, kar bi veljalo za čisto vse…🤓🤓🤓
Torej…obstajajo potem seveda tudi tisti drugi, ki se jim stanje kože v bistvu v času prebolevanja nečesa drugega izboljša. Pri nas imamo seveda obe verziji, zakaj pa ne! 😉🙃🙃
Pri starejšem atopiku se ob padcu imunskega sistema zelo jasno na koži pokaže, da se nekaj dogaja.
Pri mlajšemu pa je običajno tako, da se ob boju z nečim drugim, AD kar skrije. Precej po moško pravzaprav: samo ena stvar naenkrat, več ne gre ane 😂😂😂
No in tudi ob našem zadnjem ekstremno stresnem dogajanju je bilo tako.
Zadeva, ki je baje vedno bolj razširjena in s katero smo se mi ukvarjali minulo poletje, so moluske oz. virusne bradavice.
Gre za zadevo, ki se precej hitro širi, lahko odpadejo same od sebe, lahko se jih odstrani, kar ne zagotavlja tega, da se ne bi ponovile, so pa sicer v osnovi precej nenevarne. Najbolj pogosto se jih doma maže z neko zadevo in potem odpadejo same, lahko se jih pusti tudi čisto pri miru ali pa jih odstrani dermatolog. Pri našem najstarejšem otroku neatopiku, so se naredile tri in tudi odpadle same od sebe.

Pri naših atopikih seveda ni šlo tako zlahka. Namreč namnožile so se ZELO!!  In ta zadeva, s katero se jih namaže, je neka jedka raztopina, kar pri nekaterih atopikih ne pride v poštev. Tako so nam to razložili. 🤔🤔🤔🤔
Na pobudo dermatologinje smo se zato odločili, da odstranimo te trdovratne zadevice (najprej pri najmlajšem). Izražena je bila namreč skrb, da bi lahko prišlo do vnetja ali sekundarne okužbe, kar pa bi potem lahko prineslo resnejše težave. Torej čisto iz preventivnih razlogov sva se odpravila to urediti. 💪💪💪💪
Moram reči, da zadeva res ni prijetna, tudi kar precej krvavo je vse skupaj, potem seveda ugotoviš kako zelo močan in glasen je zares lahko tvoj čisto majhen, srčkan 3letni otrok…ampak se pa vso to obdobje sploh nismo ukvarjali nič z atopijskim dermatitisom, ker ga ni bilo od nikoder. No ni trajalo za vedno, je pa vsaj v tem času dal mir 😉

#malezmage

Moluske in naš starejši atopik? To pa je cela druga nočna mora o kateri v naslednjem zapisu…

Zdi se mi, da ljudje marsikaj jemljemo preveč samoumevno, še bolj pa se mi zdi, da se premalokrat poglobimo vase, v to kaj mi lahko storimo in prevečkrat s prstom kažemo na druge, ter si hkrati s tem preveč jemljemo k srcu mnenja drugih.👎

To velja tudi, ko govorimo o podpori in pohvalah. Nekoga drugega znamo podpreti, pohvaliti 👍, sebi pa težko damo priznanje, da smo nekaj naredili dobro, da nam je uspelo, da smo zmogli…
Priznanje drugih nič ne pomeni, če ne znamo sami sebe ceniti. Res premalo cenimo male zmage vsakega dne posebej in atopiki in starši atopikov vemo, kakšne izzive vsakega dne vse moramo premagati in za to, si je potrebno vsak dan znova čestitati. 🥳
Zato danes pri nas začenjamo z novo navado, ki nam jo bo (upam) uspelo ohraniti čim dlje ali pa za vedno. Vsak dan želimo izraziti, izpostaviti, se jasno zavedati, vsaj ene stvari za katero smo hvaležni, ki nam je danes uspela, ki je naša mala zmaga današnjega dne.
Veseli bomo, če boste tudi vi delili vaše dnevne zmage. Skupaj se lahko naučimo, da nekatere stvari, ki jih počnemo vsak dan niso samoumevne, ampak nekaj, kar pri sebi lahko občudujemo in cenimo!!❤️