MANJ S(K)RBI S KORAKI 1-2-3! Preventivna nega suhe, občutljive in/ali atopijske kože

Dlje kot se intenzivno posvečam razsežnostim atopijskega dermatitisa, kar počnem zasebno in poslovno že več let, bolj jasno postaja, kako zelo pomembna je preventivna nega kože. Zdravniki o tem na pregledih ne povedo veliko, ker se običajno pri njih znajdemo šele, ko je stanje neobvladljivo s klasičnimi pristopi oz. klasični pristopi k negi kože ne delujejo več. V lekarno pridemo s točno določenim namenom in ne dogaja se ravno, da bi nas tam opozarjali na pomen preventive,…

Zato torej nadaljujemo s tem projektom in delavnicami po celi Sloveniji, ker vsak dermatolog na predavanjih, druženjih, ko le imajo malo več časa, da to lahko povedo (in ne samo 6 minut za postavitev diagnoze, ter predpisovanje klasičnih pristopov zdravljenja,) jasno poudarja pomen preventive, pravilne nege kože.

Tukaj moram izpostaviti dvoje.

Najprej pravilna nega kože. Če ste tako kot mi, ste preizkusili nešteto zadev in mnoge niso odgovarjale, so celo poslabšale stanje. A dejstvo je, da je velikokrat to tudi tako, ker se moramo naučiti ob katerem stanju kože uporabiti katero zadevo. Na primer na suho kožo ni smiselno mazati cinkove kreme, ker cink izsušuje kožo, če pa že uporabimo cinkovo kremo, ker pomaga pri srbečici, pa je kožo potem potrebno še navlažiti.

In preventiva. To pomeni, da kožo ustrezno negujemo tudi ko ni nobenega izbruha ali težav. To je še posebno pomembno pri atopikih. Dokazano pravilna preventivna nega namreč zmanjšuje pogostost in razsežnost izbruhov, zmanjšuje možnost okužb in dviguje kvaliteto vsakdanjega življenja. In spet, če ste taki kot mi, se takrat, ko je koža res zdrava, le stežka odločite otroka mazati, ker ste, tako kot mi, prepričani, da to pa ja ni potrebno, ali pa ker si končno lahko oddahnete, se spočijete od tega da vam nege, mazanja pa morda celo nekaj dni/tednov ni potrebno izvajati. Vas razumem, res, ampak se splača potruditi tudi takrat, ker s tem lahko resnično pozitivno vplivate na svoje stanje oz. na stanje kože vašega otroka (bližnjega).

Gre za precej enostavne, vsakodnevne zadeve, kjer pa morate vedeti nekaj izredno pomembnih stvari. Umivanje vsakodnevno se priporoča, a so pomembna pravilna sredstva za umivanje, po vsakem tuširanju ali kopeli je tudi pomembno ustrezno vlaženje kože, tudi same pristop h kopeli ali tuširanju je pomemben, da si ne delamo več škode, kot koristi.

In zares velja kot pravi naslov, MANJ bo S(K)RBI in manj bo srbelo S KORAKI 1-2-3, če jih boste res izvajali pravilno. Vse to pa se bomo naučili na teh praktičnih delavnicah. Res toplo vabljeni, kakšne izdelke bomo tudi preizkusili.

Vse skupaj je brezplačno.

Seznam lokacij in datumov pa bomo sproti dopolnjevali tu spodaj in na naši Facebook strani:

MURSKA SOBOTA: 24.9.2019 ob 17:00 (Ulica Štefana Kovača 20, 9000 Murska Sobota – Sadeži družbe)

CELJE: 1.10.2019 ob 17:00 (Kidričeva ulica 3, 3000 Celje –  Prostori Rdečega križa)

NOVO MESTO: 10.10.2019 ob 17:00 (Ulica Slavka Gruma 54a, 8000 Novo mesto – Prostori Rdečega križa)

VELENJE: 15.10.2019 ob 17:00 (Prešernova 9b, Velenje (za Pekarno Presta) – Prostori Rdečega križa)

JESENICE: 24.10.2019 OB 17:00 (Cesta maršala Tita 9, 4270 Jesenice – Prostori Rdečega križa)