MANJ S(K)RBI S KORAKI 1-2-3! Preventivna nega suhe, občutljive in/ali atopijske kože

Dlje kot se intenzivno posvečam razsežnostim atopijskega dermatitisa, kar počnem zasebno in poslovno že več let, bolj jasno postaja, kako zelo pomembna je preventivna nega kože. Zdravniki o tem na pregledih ne povedo veliko, ker se običajno pri njih znajdemo šele, ko je stanje neobvladljivo s klasičnimi pristopi oz. klasični pristopi k negi kože ne delujejo več. V lekarno pridemo s točno določenim namenom in ne dogaja se ravno, da bi nas tam opozarjali na pomen preventive,…

Zato torej začenjamo s tem projektom in delavnicami po celi Sloveniji, ker vsak dermatolog na predavanjih, druženjih, ko le imajo malo več časa, da to lahko povedo (in ne samo 6 minut za postavitev diagnoze, ter predpisovanje klasičnih pristopov zdravljenja,) jasno poudarja pomen preventive, pravilne nege kože.

Tukaj moram izpostaviti dvoje.

Najprej pravilna nega kože. Če ste tako kot mi, ste preizkusili nešteto zadev in mnoge niso odgovarjale, so celo poslabšale stanje. A dejstvo je, da je velikokrat to tudi tako, ker se moramo naučiti ob katerem stanju kože uporabiti katero zadevo. Na primer na suho kožo ni smiselno mazati cinkove kreme, ker cink izsušuje kožo, če pa že uporabimo cinkovo kremo, ker pomaga pri srbečici, pa je kožo potem potrebno še navlažiti.

In preventiva. To pomeni, da kožo ustrezno negujemo tudi ko ni nobenega izbruha ali težav. To je še posebno pomembno pri atopikih. Dokazano pravilna preventivna nega namreč zmanjšuje pogostost in razsežnost izbruhov, zmanjšuje možnost okužb in dviguje kvaliteto vsakdanjega življenja. In spet, če ste taki kot mi, se takrat, ko je koža res lepa, le stežka odločite otroka mazati, ker ste, tako kot mi, prepričani, da to pa ja ni potrebno, ali pa ker si končno lahko oddahnete, se spočijete od tega da vam nege, mazanja pa morda celo nekaj dni/tednov ni potrebno izvajati. Vas razumem, res, ampak se splača potruditi tudi takrat, ker si s tem lahko resnično pozitivno vplivate na svoje stanje oz. na stanje kože vašega otroka (bližnjega).

Gre za precej enostavne, vsakodnevne zadeve, kjer pa morate vedeti nekaj izredno pomembnih stvari. Umivanje vsakodnevno se priporoča, a so pomembna pravilna sredstva za umivanje, po vsakem tuširanju ali kopeli je tudi pomembno ustrezno vlaženje kože, tudi same pristop h kopeli ali tuširanju je pomemben, da si ne delamo več škode, kot koristi.

In zares velja kot pravi naslov, MANJ bo SKRBI in manj bo srbelo S KORAKI 1-2-3, če jih boste res izvajali pravilno. Vse to pa se bomo naučili na teh praktičnih delavnicah. Res toplo vabljeni, kakšne izdelke bomo tudi preizkusili.

Vse skupaj je brezplačno.

Seznam lokacij in datumov pa bomo sproti dopolnjevali tu spodaj in na naši Facebook strani:

POSTOJNA: 9.5.2019 ob 18:00 (Kolodvorska cesta 5, 6230 Postojna)

LJUBLJANA: 23.5.2019 ob 18:00 (Štula 10, 1000 Ljubljana)

ŠKOFJA LOKA: 30.5.2019 ob 18:00 (Kidričeva cesta 1, 4220 Škofja Loka)

BREŽICE: 11.6.2019 ob 17:00 (Gubčeva ulica 10a, 8250 Brežice – Mladinski center)

MARIBOR: 19.6.2019 OB 17:00 (Ulica Pariške komune 13, 2000 Maribor – Rdeči križ)