Darja: “Vedno sem hotela biti ista kot drugi, da moje bolezni sploh ne bi opazili.”

721 Views

Danes sem se odločila, da bom načela temo o kortikosteroidih mazilih. To so mazila, ki nam atopikom res niso neznanka.

Kortikosteroidna mazila nam predpišejo zdravniki/dermatologi, kadar imamo vnetje kože/ekceme. Te sintetizirane spojine imajo močno protivnetno delovanje, ki lahko pomaga odpraviti kožno vnetje, ko nam je najhuje, ko vse srbi in peče.

Kljub temu, da nam naj bi kortikosteroidi v prvi vrsti pomagali, pa nam kljub temu puščajo dolgotrajne posledice. Posledic, ki jih puščajo na naši koži, na zdravju, je več. Vsem pa je verjetno znano, da je eden najhujših stranskih učinkov tanjšanje kože.

O stanjšani koži na žalost znam povedati marsikaj, saj sem živi dokaz v tem primeru. Atopik sem že od svojega 4. meseca starosti do danes, ko sem blizu svojega 40. leta in celo življenje že uporabljam kortikosteroidna mazila. Dnevna stalnica –  včasih v večji, včasih v manjši meri.

Ker v resnici nisem nikoli preizkusila opustiti teh mazil mazila, bi lahko imela sindrom rdeče kože.

Verjetno se kdo vpraša, zakaj nisem poskusila opustiti kortikosteroidov?

In tu je moj odgovor.

Preizkusila sem že vse živo, vendar je bilo to dostikrat tako srbeče, žareče in vneto, da sem se mnogokrat komaj sploh premikala. Naslednji dan so me čakale obveznosti: šola/služba, kar pa nisem hotela zanemariti in s kortikosteroidnimi mazili sem najhitreje prekrila svojo bolezen.

Če ne bi posegla po KSjih, bi verjetno bila nekaj dni bolniško odsotna in tega v službi ne bi razumeli. Vedno sem hotela biti ista kot drugi, da moje bolezni sploh ne bi opazili. Dostikrat bi mi prav prišel kak teden bolniškega dopusta; odpočila bi si od stresa v službi in bi v manjši meri posegla po teh kremah, vendar me je bilo vedno strah, da bi me imeli za leno in tako sem si blažila kožno stanje s kortikosteroidom  – naslednje jutro sem šla spet v službo.

Ni dobro zame, da vedno postavljam druge, katerim je vseeno zame, na prvo mesto. Tega se zavedam in vem tudi, da bo marsikomu od teh »drugih« vseeno, ko bom pristala jokajoča od bolečin v bolnišnici.

Zelo težko je, a moramo se naučiti spoštovati in postaviti sebe na prvo mesto!

Spoštujte se, jaz sem tu in vas razumem.

Darja

No comments

O društvu

Društvo Atopijski dermatitis je samostojno, prostovoljno in nepridobitno združenje oseb z Atopijskim dermatitisom ter njihovih bližnjih.

Skupni cilj društva in članov je dvig kvalitete življenja obolelih z atopijskim dermatitisom in deljenje izkušenj za lajšanjem fizičnih in prihičnih simptomov, ki jih ta bolezen prinaša.

Kontaktiraj nas


Kontaktni Podatki

Medvoška cesta 3, 1215 Medvode

070 430 527

drustvoad@gmail.com