Diagnoza atopijski dermatitis – kaj zdaj?

2,840 Views

Mnogokrat dobijo tovrstno diagnozo dojenčki oz. malčki in smo zato običajno starši tisti, ki smo primorani sedaj ukrepati in pomagati svojim najbližjim, ni pa to nujno. Vedno več je tudi odraslih, ki se s tem spopadate. Običajno to diagnozo dobimo pri enem od zdravnikov (pediater, splošni zdravnik, dermatolog, alergolog,…) in skorajda vsi smo opremljeni s premalo informacijami, kaj zdaj?

Sploh če do sedaj za to zadevo še niti nismo dobro slišali, nimamo pojma, kaj nas čaka, kaj moramo zares storiti, kaj vse lahko storimo, kaj…

Odkar smo odprli Društvo AD, smo se srečali s stotinami ljudmi, ki se spopadajo s to diagnozo, v naslednjih vrsticah so zbrane osnovne informacije, za katere opažamo, da jih mnogi ne dobijo že na samem začetku, pa bi jih morali!!

  1. Atopijski dermatitis je kronična bolezen, kar pomeni da po tem ko boste »zrihtali« tisto prvo poslabšanje kože, zaradi katerega ste se sploh znašli pri zdravniku, lahko pričakujete naslednjega… Kronična pomeni, da traja dolgo (torej lahko tudi celo življenje).
  2. Ne pričakujte rezultatov čez noč. Koža potrebuje svoj čas, da pride k sebi in razen izredno močnih preparatov, se stanje ne more izboljšati iz danes na jutri! Zato bodite potrpežljivi!
  3. Kortikosteroidne kreme (Locoidon, Afloderm, Advantan, Elocom,…), ki vam jih dermatologi običajno zelo hitro napišejo za tovrstno stanje, so močna zdravila. Pri vsem tem se najraje navežem na besede Petre Brne (to je psihologinja, ki iz osebne izkušnje pozna AD in sindrom rdeče kože). Petra pravi, da si pri uporabi KS krem predstavljajte, kot da gre za antibiotike. Torej, kako se do antibiotikov obnašate, ko vam (ali otroku) jih napišejo za kakšo drugo bolezen ali stanje? Otroku tudi ne dajete Hiconcila ali Ospamoxa ali česa podobnega kar tako ali dlje kot je nujno potrebno, kajne? Nujna je pazljivost!!
  4. Običajno vas splošni zdravnik oz. pediater napoti naprej. Praksa zdravnikov je, da se dvakrat letno naročite na pregled pri dermatologu in dvakrat pri alergologu, da spremljajo vaše oz. otrokovo stanje. To lahko pri otroku kar pričakujete, četudi boste sami doma morali raziskovati, kaj otroku odgovarja oz. mu ne, pa bodo v vrtcih in šolah verodostojna samo in izključno potrdila zdravnikov. Zato boste za uveljavljanje kakšnih diet ali posebnih zadev morali na te redne preglede, če boste želeli izvide.
  5. Izredno pogosto so hkrati z atopijskim dermatitisom prisotne tudi alergije oz. intolerance oz. še bolj natančno gre pri praktično vsakem za neke vrste poslabševalce (določena živila, materiali, okolje, prah, pršica, cvetni prah, stres, dodatki,…). Vsak oboleli mora te poslabševalce stanja kože odkriti in se jim seveda izogibati. Ob tem še opozorilo, da so testi lahko lažni, torej lahko vam pokaže, da alergija je, pa je ni, ali obratno. Najbolj zanesljiv »test« ste vi sami, zaupajte vase!
  6. Ker atopijski dermatitis (in alergije) pomeni mnogo večje finančne stroške, kot običajno življenje, vam za otroka lahko pripada tudi dodatek za nego. Gre za mesečni priliv v višini 100€. Ali ste do njega upravičeni pa je odvisno od vaših finančnih prihodkov in pa seveda ali vam odobrijo, da vam sploh pripada. Načeloma naj bi bilo tako, da mora imeti otrok alergije na tri glavna živila in atopijski dermatitis, vendar pa je veliko odvisno od komisije, ki o tem odloča, zato je v vsakem primeru vredno poizkusiti. Odobreno je bilo tudi že otrokom s »samo« ADjem… Vlogi priložite čim več izvidov in mnenj zdravnika, tudi slike, če jih imate.
  7. Obstaja tudi možnost podaljšanja porodniške, pri čemer velja podobno kot pri dodatku za nego. Torej določeni pogoji obstajajo, veliko pa je odvisno od same komisije. Vsekakor je vlogo vredno vložiti in poizkusiti oz. se boriti.
  8. Tisti, ki za svojega malčka potrebujete posebno adaptirano mleko za alergike, ste upravičeni do 50% popusta pri nakupu tega mleka. Za to mora biti dokazana alergija na kravje mleko.
  9. Ustrezna nega oz. zdravljenje je odvisno od vsakega posameznika. Zaradi tega je atopijski dermatitis tako zelo naporna, stresna in res pasja bolezen. Vsak mora najti tisto, kar poslabšuje stanje njemu oz njegovemu otroku in tisto, kar pomaga njemu oz. otroku. Če torej nekaj pomaga vsem drugim, ne bo nujno vam in če nekaj ne škodi nikomur drugemu, lahko da vam bo. Drugače, kot preizkušati in iskati žal ne gre.

Tole je povzeto po slabih dveh letih raziskave med ljudmi in napisano kot nek povzetek, česa torej večina vsaj v določeni meri ne izve takrat, ko bi lahko oz. bi morala, ali pa sploh nikoli!

Povezujte se, postavljajte vprašanja, dovolite si dvomiti in po vseh zbranih informacijah sprejmite odločitve na podlagi vaše zdrave pameti, vaših občutkov, kaj je za vas oz. za vašega otroka prav!

Za kakršnakoli dodatna vprašanja, pa se lahko vedno obrnete tudi na Društvo AD 🙂

No comments

O društvu

Društvo Atopijski dermatitis je samostojno, prostovoljno in nepridobitno združenje oseb z Atopijskim dermatitisom ter njihovih bližnjih.

Skupni cilj društva in članov je dvig kvalitete življenja obolelih z atopijskim dermatitisom in deljenje izkušenj za lajšanjem fizičnih in prihičnih simptomov, ki jih ta bolezen prinaša.

Kontaktiraj nas


Kontaktni Podatki

Medvoška cesta 3, 1215 Medvode

070 430 527

drustvoad@gmail.com