Lasišče

1 View

Danes sem se odločila, da vam zaupam svoje težave, ki jih imam s svojim lasiščem in so precej hude že od marca letošnjega leta.

Rahel prhljaj in težave z lasiščem imam že celo življenje in to predvsem v povezavi z atopijskim dermatitisom. Take primere poslabšanja lasišča sem kar nekako zadovoljivo zdravila in obvladovala s šamponom Oronazol, naravnimi šamponi, izpiranjem lasišča z naravnim razredčenim kisom in še kaj bi se našlo.

Letos so se mi po lasišču najprej pojavile poleg rahlega prhljaja nekakšne gnojne rane, ki so bile moteče in srbeče. Lasišče sem si začela prati z Octenisanom in Oronazolom. To mi je nekako posušilo te gnojne rane. Nato so se mi poleg prhljaja na lasišču pojavile kraste, ki so bile tudi moteče, pekoče in srbeče.

Zato sem si kakšen mesec na lasišče dajala razredčeno emulzijo Locoidona. Naposled so se te rane za silo malo zmanjšale in so ostale le še manjše gnojne rane in ta grozen suhi prhljaj. Lasišče me je celo peklo. Ker sem imela suho lasišče s prhljajem sem si zvečer mazala lasišče z olivnim oljem. Ne morem povedati, kako mi je čez čas začelo olivno olje smrdeti in kako težko je bilo to vedno izpirati iz lasišča saj s tako glavo ne more človek ravno v službo in med ljudi. Verjetno bi me obsojali, da še za svojo nego ne znam skrbeti. Tako sem vsako jutro zelo zgodaj vstajala, da sem se uredila. Včasih od vseh teh težav pridem v službo že utrujena :-(.

Ker niti to ni pomagalo sem si kupila navaden šampon proti prhljaju z ognjičem. Pa tudi to ni pomagalo.

Prijateljica mi je povedala, da je prebrala na spletu, da je nekdo imel podobne težave in si je pral z naravno belo glino. Tudi to sem dva tedna preizkušala ampak meni ni čisto nič pomagalo.

Nakar sem preizkusila še vse šampone za podobne težave od znane blagovne znamke. Nič ni pomagalo.

Poleti, ko smo šli na morje sem si vse dneve močila lase v morju in mazala z nekim oljem, ki je namenjeno prav temu, da ti ne izsuši preveč lasišča. S tako glavo sem od jutra do večera hodila in cele dneve ponavljala postopek. Na morju so se mi izsušile še preostale gnojne rane, saj jih je morje zacelilo. Lasišče se mi je tisti čas na morju neverjetno luščilo. Res me je bilo sram, kakšno lasišče sem imela. Grozno sem se počutila in čisto sem že obupala. Še dobro, da sem zaradi sonca lahko nosila kapo in s tem prekrila svoje grozno lasišče.

Ker po morju moje lasišče ni bilo še vedno v redu, sem se oglasila pri dermatologu, ki mi je dal diagnozo luskavica lasišča. Sedaj si mažem spet z zdravilom, ki bi naj bilo za ta namen in moje lasišče še vedno ni v redu.

Imam prijateljico, ki ima luskavico in mi je posodila glavnik s katerim lahko delam fototerapijo lasišča. Moje lasišče še vedno ni v redu. Res je nekoliko bolje, vendar ko pogledam zdravo lasišče, je moje daleč od tega.

Že nekaj let bi se rada postrigla, a le kako, če se pa za lasmi skrivam, da okolica ne bi opazila mojih težav, ker se le tako  počutim vsaj malo samozavestno…

Rada vas imam in imejte se radi, pa vesele praznike želim 🙂

Darja

No comments

O društvu

Društvo Atopijski dermatitis je samostojno, prostovoljno in nepridobitno združenje oseb z Atopijskim dermatitisom ter njihovih bližnjih.

Skupni cilj društva in članov je dvig kvalitete življenja obolelih z atopijskim dermatitisom in deljenje izkušenj za lajšanjem fizičnih in prihičnih simptomov, ki jih ta bolezen prinaša.

Kontaktiraj nas


Kontaktni Podatki

Medvoška cesta 3, 1215 Medvode

070 430 527

drustvoad@gmail.com