Fototerapija

Poletje je tako daleč…o kako zelo obožujem poletje, saj to je moj čas in v tem obdobju imam osebno najmanj težav za atopijskim dermatitisom/astmo.

Ko sem na soncu imam občutek, kot da se mi koža zahvaljuje za prijeten občutek in le ta po sončenju postane bolj mehka, prožna in gladka. Kako lep je občutek, imeti vsaj za silo zdravo kožo. Kako zelo dobro se počutim takrat. Nič me ne zateguje, ne peče, ne srbi in takrat sem bolj samozavestna.

Fototerapija je koristna za nekatere atopike. Določeni bolniki so mi pa tudi povedali, da jim niti fototerapija ni pomagala.

Fotodermatologija je veja dermatovenerologije, ki uporablja točno določeno valovno dolžino UV-žarkov pod strogim zdravniškim nadzorom. Razlika med fototerapijo in solarijem je, da je izpostavljenost sončnim žarkom v solarijih nenadzirana, medtem ko je obsevanje pri fototerapiji povsem natančno določeno, tako z valovno dolžino sevanja in trajanjem obsevanja kot z energijsko gostoto žarkov.

Lansko leto sem šla kar dvakrat na fototerapijo PUVA. Prvo sem imela v mesecih od aprila do maja. Drugo pa od decembra in do januarja letošnjega leta. Pri prvi fototerapiji nisem uporabljala tablet pri drugi fototerapiji sem kakšne dve uri pred posegom vzela tablete »Meladinine, 10 mg. Tablete so poskrbele, da je moja koža postala bolj dovzetna za umetne žarke. Po približno tretji fototerapiji sem opažala, da moja koža lepo sprejema tudi umetne žarke. Ker sem po naravi že bolj temnopolta nisem imela/dobila nobenih rdečic na koži. Motilo me je le, da se mi je vedno po tabletah, ki sem jih jemala, občasno zavrtelo in tudi slabo mi je bilo. Skupaj sem imela okrog 30 terapij.

Fototerapija me ni pozdravila, še vedno imam izbruhe in poslabšanja, ki so bolj izrazita, ko pridem v stik z neznanim alergenom, če sem pod stresom in nespočita. Mi je pa pomagala, da sem za nekaj časa zmanjšala količino mazil. Za vsaj nekaj časa mi je tudi izboljšala prožnost kože in zmanjšala vnetje, ter s tem srbečico in bolečino 😊.

Negujte in spoštujte se 😊.

Darja