Morje in atopijski dermatitis

Danes sem se odločila, da bom pisala o »morju« v povezavi z atopijskim dermatitisom…

Meni in hčerki morje zelo pomaga kot terapija pri atopijskem dermatitisu, vendar ti dnevi na morju tako hitro minejo in se moremo kar hitro vrniti v stare tirnice.

Dermatologi v izvid že dve leti podajajo predlog pediatru, da bi se naj moji hčerki preko zdravstvene zavarovalnice odobrila terapija zaradi atopijskega dermatitisa.

Preden sem s pediatrom vložila vlogo za odobritev terapije na Debelem Rtiču sem se pozanimala ali bi moji hčerki pripadalo spremstvo, ki bi ga krila zavarovalnica. Dobila sem odgovor, da plačljivo spremstvo pripada le otroku do 3. leta oziroma, če je otrok slep. Po otrokovem 3. letu je starš dolžan, če želi spremljati otroka na terapiji, plačati bivanje spremstva sam in seveda, če je starš zaposlen bi si moral vzeti dopust. Tako spremstvo ni majhen zalogaj za eno družino, kjer starša porabita ogromno denarja za razna zdravila, ki jih potrebujemo atopiki in jih ne krije zavarovalnica.

Na Debelem Rtiču so mi odgovorili, da bi me spremstvo v sezoni stalo cca. 38€ in izven sezone cca. 32€ dnevno. Taki zneski niso majhen zalogaj.

Tako se jaz, in marsikateri starš, ravno zaradi cene ne odločimo, da otroka, dokler ni pripravljen iti sam, niti ne pošiljamo samega na tovrstne terapije.

Svojo hči sem vprašala, če bi bila pripravljena iti sama na terapijo na morje. Že, ko sem ji omenila, da bi naj šla sama, je padla v paniko, jok in se je začela cela praskati.

Kako naj pošljem otroka na terapijo na morje samega, če mu bom s tem naredila več škode, kot pa koristi?

Moji hčerki je letos morje kar lepo pomagalo vendar smo bili na morju 14 dni. Včasih je otroke z ranami zelo težko pripraviti, da gredo v morje saj jih v morju rane kar zelo – zelo pečejo. To vem povedati iz lastnih izkušnjah.

Ko sem šla z ranami v morje bi se včasih najraje zjokala in zakričala. Posebej, ko sem gledala zdrave otroke, kako so poskakovali v vodi in resnično uživali na dopustu z družino. Mene pa je peklo in nisem vedela kako se naj premikam v vodi, da bo manj peklo. Ko sem pa prišla iz vode sem najprej segala po mastnih oljih, kremah, da se mi ne bi preveč izsušila koža in da bo terapija res ta prava ter da mi bo resnično pomagalo.

Upam, da bomo mi atopiki tako močni in bomo nekega dne uspeli dopovedati naši oblasti, kako zelo je pomembna za nas terapija na morju. Da nas bodo razumeli in da bodo vsaj delno financirali spremstvo starša na terapiji otroka vsaj do kakšnega 10. leta starosti. Da bodo razumeli, da so te terapije atopikom zelo pomembne, tudi po našem 18. letu starosti! Kar nekaj nas je, ki te bolezni nismo nikoli preboleli in nam je z leti vedno hujše.

Dragi atopiki upam, da bomo s skupnimi močmi uspeli in dosegli to, kar je danes za nas nedosegljivo.

Darja