Atopijski dermatitis, alergije in astma – MOJE OVIRE

Vzrok, da bom danes odprla sledečo temo, se skriva v tem, da sem pred meseci v eni oddaji slišala kako je neka gospodična izjavila, da nje atopijski dermatitis ne ovira…

Ko sem to slišala sem bila zelo huda, prizadeta in žalostna. Kajti mene moje tri bolezni atopijski dermatitis, alergije in astma zelo ovirajo pri vsakodnevnem opravilu in celem mojem življenju.

Tako se npr. spomladi in jeseni moram večino časa skrivati v hiši, predvsem, ko piha veter in raznaša vse možne alergene po zraku. Ne smem se dotikati živali, ker sem na njih alergična. Ker sem alergična na psa moram zato, ko gremo na morje, iskati apartma/hotelsko sobo, kjer niso dovoljene živali. Pred leti smo bili v enem apartmaju, kjer so bili dovoljeni hišni ljubljenčki.  S tako močno alergijo na pasje dlake me je vse dni, ko smo bili na morju, dušilo in srbelo. Groza.

S celim kupom kontaktnih alergij moram 100x pomisliti ali se smem česa dotakniti ali ne. Alergična sem na lanolin, ki bi naj bil zdravilo za nas atopike in če si že mislim kupiti kak izdelek v trgovini, moram prebrati vse sestavine, ki so v njem. Medtem pa lahko zdrav človek brez teh težav mogoče gleda le na ceno ali znamko izdelka, ki ga bo kupil.

Tukaj je še alergija na plesni in škropiva predvsem tista s katerimi škropijo sadeže, da ostanejo v trgovini lepi in sveži. Sama moram za svoj BIO dosti več denarja odšteti kot tisti, ki ni alergičen. Da ne govorim še o sadežih (kivi, jabolko, murve, slive,…itd), na katere sem alergična in ki bi jih tako rada jedla, pa jih lahko samo gledam :-(.

Ogromno časa mi vzame posebna nega, ki jo moram posvečati sebi. Vsakodnevno mazanje, kopeli s katerimi želim blažiti srbenje in bolečine, ki jih imam zaradi ran in pekočega občutka na koži, v lasišču in še bi lahko naštevala.

Nikoli si nisem mogla pobarvati svojih las, ker so to kemikalije in si tega nisem mogla privoščiti zaradi že tako poškodovanega lasišča. Niti te naravne barve si ne upam dati na lasišče, ker so iz takih rastlin, ki mi povzročajo alergijo.

In še ena mogoč malo za šalo in malo za res. Jaz se nikoli ne bom mogla prijaviti na enega od resničnostnih šovov, kot sta Masterchef ali Kmetija. V prvi oddaji ne morem kuhati z vsemi tistimi sestavinami, ker sem na en kup sestavin alergična. V drugi resničnosti oddaji pa ne morem nastopati, ker bi me pogoji v katerih oni živijo verjetno pokončali ☹.

Verjetno bi lahko napisala še 5 strani, kje vse mene ovirajo atopijski dermatitis, alergije in astma. Dostikrat preberemo, da se da z atopijskim dermatitisom, alergijami in astmo normalno živeti. No, jaz moram povedati, da bi lahko na leto, kar na prste preštela koliko je takih dni, da se osebno dobro počutim. Zelo malo, zato lepo prosim tiste, ki ste te bolezni preboleli in hvala Bogu nimate tako hudih posledic in težav NE govorite, da vas te bolezni ne ovirajo pri vsakdanu.

Hvala, da ste mi prisluhnili in radi se imejte.

Darja