Darja: “…da sem prišla do žeblja in se tam praskala in si izruvala meso.”

Ker je zame pri moji bolezni (atopijski dermatitis) ena izmed najhujših nadlog srbenje kože, bi rada odprla to temo…

Za praskanje je rečeno, da je to naravni refleks saj v koži obstajajo senzorična živčna vlakna, ki so občutljiva na srbenje. Meni simptom srbenja kože zelo močno zmanjša kakovost življenja in mislim da bi se vsi, ki se spopadate s srbenjem, strinjali z mano. Kljub temu se mi zdi, da se srbenju kože pripisuje premajhen pomen.

Včasih, ko sem v krogu svojcev, sodelavcev, prijateljev in poslušam kako se pritožujejo, da so čist iz sebe, ker tokratne noči niso ravno dobro spali. Lahko je »luna« vplivala na njihov spanec, lahko so noči bile prevroče, lahko imajo naslednji dan izpit in še bi lahko naštevala. Vendar ti posamezniki sploh ne vedo, da to sploh ni problem saj moramo mi “atopiki” ta njihova »stanja« tudi prestajati, vendar če bi le to oviralo naš spanec, bi bilo to za nas mala malica, saj bi se lahko naslednji dan naspali in vse bi bilo spet v redu.

Nešteto noči nisem prespala zaradi istih dejavnikov kot ostali in še nešteto tolikokrat, ker me je celo noč srbelo. Borila sem se, da si ne bi spraskala cele kože, ker bi me potem še mnogo dni in noči pekla koža in bi imela grozne rane in bolečine.

Zame so najhujše noči ravno zaradi srbenja, saj se v spancu dostikrat sploh ne zavedam, da se praskam in se zjutraj zbudim po celem telesu popraskana, krvava in z groznimi ranami. Spomnim se, da me je dostikrat v otroštvu tako zelo ponoči srbelo, da sem iz kavča iztrgala blago, da sem prišla do žeblja in sem se tam praskala ter si izruvala meso.

Zame je srbenje tako hudo, da sem v tistih trenutkih zelo raztresena iz razdražljiva in v tistem trenutku ne prenesem slišati besed zdravega človeka, da se naj ne praskam, da to ni dobro, itd. Zelo dobro vem, kaj to potegne za sabo, vendar še dan danes ne morem opisati kako je to lahko grozno.

V mojem otroštvu so mi te neprespane noči oteževala stanje v šoli. Kljub neprespanim nočem in zaradi svoje bolezni, nisem imela vnaprej napovedanih izpraševanj, nisem imela opravičenega izostanka v šoli, da bi se lahko naspala čez dan…

Sedaj, ko pa sem odrasla zaradi neprespanih noči v službi nimam dodatnega dne dopusta, da bi se lahko naspala in prišla k sebi. Zaradi neprespanih noči in bolezni ne smem zamujati v službo, da se bom naspala itd…, če pa grem na bolniško pa sem spet prikrajšana pri plači in sodelavci s prezirom gledajo name, ker morajo sedaj oni namesto mene delati.

Ja, to vse potegne za sabo srbenje, praskanje, rane in neprespane noči in tako se znajdemo mi atopiki v začaranem krogu.

Radi se imejte. Jaz vas razumem :-).