Kronična bolezen = izguba kontrole, sprememba, bolečina, žalovanje,…

Raziskave kažejo, da vsaj 40 % kronično obolelih za dolgotrajnimi ali zelo hudimi boleznimi kaže znake depresije, manije in anksioznosti, doživlja panične napade ali pa razvije posttravmatsko stresno motnjo.

Na enem izmed svojih predavanj je neznani avtor po zraku pomahal z dvajsetimi evri. Vprašal je občinstvo: »Kdo bi rad imel ta denar?« Vsi so dvignili roko. Nato je denar nekajkrat prepognil med svojimi dlanmi in pono-vno vprašal: »Kdo bi sedaj rad imel teh dvajset evrov?« Ponovno so bile vse roke v zraku. Potem je rekel »dobro«, vrgel bankovec na tla in nekajkrat skočil nanj s svojimi umazanimi čevlji. Nato je zmečkan in umazan bankovec zavihtel nad svojo glavo in še zadnjič vprašal: »Kaj pa sedaj, kdo bi ga imel sedaj?« Tudi tokrat so vsi poslušalci dvignili svoje roke. Zanimivo, da so si tamkajšnji prisotni ne glede na to, kaj se je dogajalo z bankovcem, le-tega želeli. Njegova vrednost glede na okoliščine ni padla.

Kaj pa, ko se to zgodi s človekom?

Kronične bolezni lahko nenadoma spremenijo bolnikovo življenje. Tovrstne bolezni ne prizadenejo le telesa, ampak tudi posameznikove misli, njegovo zavest, njegovo čustveno stabilnost itd. Zato se morajo kronično oboleli ljudje s tem spopadati s pomočjo treh različnih strategij:

• Najti morajo smisel svojega življenja.
  • Rekonstruirati morajo red oz. ravnovesje v življenju.
  • Rekonstruirat morajo tudi lastno samopodobo.

To osmišljanje je pri doživljanju hudih neprijetnih življenjskih preizkušenj pomembno predvsem zato, ker z njim preprečimo trpljenje. Trpljenje je namreč povezano z našo bolečino, ki jo doživljamo, vendar gre pri bolečini za izključno telesni pojav, trpljenje pa je psihološka interpretacija oz. naš odziv na bolečino, zato je trpljenje izbira in ne nuja.

Bolniki s kronično boleznijo tako prestajajo žalovanje za svojim preteklim življenjem, življenjem pred boleznijo. Ta proces žalovanja pa se razlikuje od posameznika do posameznika. Na sprožitev procesa žalovanja pomembno vpliva tudi posameznikov občutek izgube kontrole nad svojim življenjem in pa občutek podrejenosti bolezni.

Kronične bolezni, težke bolezni prinašajo veliko večje, trajnejše in hujše posledice, kot pa samo brazgotino ali kakšno drugo morebitno fizično spremembo.

Več o vplivih atopijskega dermatitisa in kako se z njim spopadati, pa lahko izveste na predavanju oz. delavnici Petre Brne – magistrici psihologije, ki tudi sama zelo dobro pozna atopijski dermatitis, saj je del nje že od zgodnjih otroških let. Pridružite se nam 8.6.2018 ob 16:30. Več informacij o dogodku pa lahko dobite TUKAJ.