»Mama, zakaj tisti otroci nimajo ranic, jaz in ti pa jih imava?«

Mesec marec beleži kar dva dneva posvečena ženskam. 8. marec kot dan žena in 25. marec kot dan mamic. V tem  mesecu sem se zamislila kakšna je vloga matere otroka z atopijskim dermatitisom…

Vsaka mati je najsrečnejša, ko so njeni otroci zdravi in če je potrebno tudi malo nagajivi, saj takrat vsaka mama ve, da je otrok srečen iz zdrav. Vsako mater potolče, ko ima otrok »le« virozo, prehlad saj že takrat vse mame bežimo v lekarno, »googlamo« in sprašujem kako bi najhitreje pomagale svojemu otroku da ozdravi in da se vrneta nasmeh in nagajivost.

Materam  otrok z atopijskim dermatitisom je veliko težje. Saj ta bolezen ne traja le kratek čas. Ko že mislimo, da bo šlo malo na bolje saj so se že nekatere sveže, vnete in gnojne rane začele celiti… spet od nekod pride nov izbruh.

Jaz, kot mati otroka z AD in oseba z atopijskem dermatitisom, točno vem kako se počuti moja hči ob sleherni rani, kako je peče, boli in nenazadnje srbi. Včasih že sama obupam, ker več ne vem po katerem zdravilu naj posežem, da bom olajšala neprijetne simptome svoji hčeri. Najtežje pa mi je pri srcu, ko me hči vpraša: »Mama, zakaj tisti otroci na telovadbi nimajo ranic jaz in ti pa jih imava?«

Vem da takrat, pa čeprav mi je hudo, poskušam hčeri strokovno in malo po otroško razložiti, da me bo razumela. Včasih je že vsa jezna, ko jo mažem spet s to kremo nato z ono, ko  jo povijam, da si ne bi spet načela novih ran ko jo bo začelo neizmerno srbet in spet in spet…se vse vleče v en začaran krog iz katerega včasih ne vidim konca in sem čisto izmučena.

Ker imam sama atopijski dermatitis nisem med nosečnostjo zatisnila oči, da ne bi zvečer prej zmolila k Bogu in ga prosila, če je mogoče, da tega bremena ne bi prenese na mojega otroka in, če je mogoče, da še to naloži name. Verjetno bi šla sama čez pekel, da bi lahko za to bolezen prikrajšala svojo hčerko.

Zato matere otrok z atopijskem dermatitisom; čestitam vam, da ste tako pogumne in vsak dan znova in znova najdete voljo in pogum, da pomagate otroku, ga tolažite v noči, ko je srbenje velikokrat najmočnejše, da se žrtvujete za svojega otroka in pri tem same marsikatero noč ne prespite, da vaš otrok čuti vašo bližino in tolažbo.

Očetje vaša vloga je tu še kako pomembna in upam da kdaj pa kdaj pustite, da mamice prespijo noč, da čisto ne pregorijo in jih pošljete na kako masažo oziroma dogodek, ki jih bo sprostil in vlil novih moči.

Zato mamice le pogumno naprej :-).

Darja