Atopijski dermatitis – VI TO ZMORETE!

363 Views

Atopijski dermatitis je ena od bolezni modernega sveta, z njo se spopada vedno več ljudi. Preden se lotimo lajšanja simptomov, iskanja vzrokov, izogibanja poslabševalcem, sprejemanja odločitev o tem, katero pot bomo ubrali, je pomembno vedeti nekaj (enostavnih) zadev.

In sicer, čeprav ima AD določene lastnosti, ki so značilne, se lahko pri vsaki osebi pojavlja ob drugačnem trenutku v drugačnih pogojih, v drugačni obliki, v drugem letnem času oz. ne glede na letni čas, v drugem delu dneva, v drugačnem obsegu in z drugačnim časovnim odzivom na problematični dejavnik… 

Prvo pravilo je torej, da pravil ni. Četudi nikogar drugega ne najdete, ki bi reagiral na črno nogavico, bele barve, z barvnimi črtami brez barve iz bombaža, usnja in volne :-), še ne pomeni da vi ne boste! Malo pretiravam, ampak ravno zato, da boste vedeli, da je dovolj, da VAM (ali otroku) nekaj ne odgovarja in da tega ne smete zanemariti, tudi če nikomur drugemu na tem svetu ne. Navsezadnje smo vsak svoj unikaten človek, poslušajte sebe oz. pozorno spremljajte svojega otroka.

Druga stvar, ravno tako ali pa morda še bolj pomembna je, da vsakemu odgovarja nekaj drugega. Zato tudi obstaja vsaj toliko nasvetov, kot obstaja ljudi z AD. To kar odgovarja nekomu, še ne bo nujno nekomu drugemu. Zato je tudi tukaj pomembno, da sledite svojemu občutku in zdravi pameti. Če nekdo obljublja čudežne rezultate čez noč na popolnoma naraven način brez posledic, vam laže. Če bi bilo tako zelo enostavno, to ne bi bila tako zelo razširjena in težko obvladljiva bolezen. Potrpežljivost je nujna!

In še tretja stvar…sprejmite AD kot del vas oz. vašega otroka. To ne pomeni, da ste se vdali, ampak pomeni, da ste sprejeli situacijo, v kateri ste se znašli. Morebitne občutke krivde, strahu, obupa in predvsem tisto veliko težo, ki jo nosite zaradi tega s seboj, poskušajte spustiti, torej se odločiti, da to pustite za seboj. Z vsem tem namreč ne delate nikomur usluge in če imate otroka z AD on zagotovo čuti, kakšno breme je to za vas, kar pa zanj ne pomeni nobenih pozitivnih občutkov. To je izredno težko in potreben je čas, ampak sebe (in otroke) je potrebno naučiti, da ni s tem nič narobe, da je to del vas in/ali njega, da ste vsak dan zmagovalci in da si navsezadnje ne smete pustiti, da to vpliva na vašo kvaliteto življenja. Prilagoditve so potrebne, res je, ampak ljudje smo izjemna, neverjetna, praktično čudežna bitja, ki zmoremo premagati še tako nemogoče ovire. Pogum in zaupanje vase, vse ostalo pride samo od sebe!!

No comments

O društvu

Društvo Atopijski dermatitis je samostojno, prostovoljno in nepridobitno združenje oseb z Atopijskim dermatitisom ter njihovih bližnjih.

Skupni cilj društva in članov je dvig kvalitete življenja obolelih z atopijskim dermatitisom in deljenje izkušenj za lajšanjem fizičnih in prihičnih simptomov, ki jih ta bolezen prinaša.

Kontaktiraj nas


Kontaktni Podatki

Medvoška cesta 3, 1215 Medvode

070 430 527

drustvoad@gmail.com