Atopijski dermatitis – kaj se dogaja pod kožo?

342 Views

Atopijski dermatitis je imunološka bolezen, kar pomeni, da vključuje imunski sistem. Gre za to, da je ta pri bolnikih z AD zelo občutljiv in lahko reagira tudi na najmanjše alergene ali dražeče snovi. To povzroči reakcijo, vnetje pod kožo, kar lahko privede do pogostih težav. Izpuščaji, ki jih vidimo na koži, so samo vidni znaki vnetja globlje pod kožo.

Četudi je torej koža morda videti čista in brez težav, je vnetje pod površjem še vedno lahko prisotno, kjer čaka, da ponovno izbruhne. Nekateri ljudje vedno kažejo znake bolezni, vnetja, pri drugih gre za izmenjavo čiste in prizadete kože. Izpuščaji na koži so torej le del zgodbe. Zato, da bi lahko razumeli atopijski dermatitis je potrebno pogledati vzroke globlje v našem telesu.

Za AD je zelo znan začarani krog:

  1. Imunske celice v globljih plasteh vaše kože pošljejo vnetni signal na površje kože, zaradi česar se pojavi srbečica.
  2. To vodi v praskanje s čimer poškodujemo zgornjo plast kože, kar pomeni da lahko mikrobi, alergeni in virusi prodrejo v telo.
  3. V odgovor imunski sistem okrepi signale na površje kože, kar povzroča še več srbenja in rdečice.
  4. Bolj kot se praskate, bolj je funkcija kožne pregrade oslabljena in začarani krog srbenja in praskanja se nadaljuje.

Vir: https://www.eczemaexposed.com/the-science-of-eczema

No comments

O društvu

Društvo Atopijski dermatitis je samostojno, prostovoljno in nepridobitno združenje oseb z Atopijskim dermatitisom ter njihovih bližnjih.

Skupni cilj društva in članov je dvig kvalitete življenja obolelih z atopijskim dermatitisom in deljenje izkušenj za lajšanjem fizičnih in prihičnih simptomov, ki jih ta bolezen prinaša.

Kontaktiraj nas


Kontaktni Podatki

Medvoška cesta 3, 1215 Medvode

070 430 527

drustvoad@gmail.com