Povzetek predavanja: Psihosomatika v dermatologiji

Predavanje dr. Vujasinovića brez dvoma prinaša nov vpogled na atopijski dermatitis in tudi druge kožne bolezni. Nemogoče je povzeti vse kar je povedal, še manj pa predati naprej njegove izkušnje, zavzetost, znanje in to izjemno energijo. Poleg tega da smo dobili izredno koristne informacij in vzpodbudo za spopadanje s kožnimi boleznimi je poskrbel tudi za konkretno dozo smeha in večjo povezanost prisotnih. Kapo dol!

Nekaj bistvenih zadev pa vendarle lahko zapišem…

Na začetku nam je dal misliti z mislijo:

»Človek lahko vsakega prelisiči, samo svojega telesa ne more.«

Reakcije, kako se bomo odvzali na spremembe, na stresne situacije v življenju, podedujemo. Nekaterim se to pokaže kot pospešen srčni utrip, drugim kot črvičenje v trebuhu, tretjim kot prebavne težave in nekaterim tudi na koži.

Čeprav reakcija na koži prinaša mnoge težave (dieta, nega, finance, odziv družbe,..), pa bi morali biti za tovrsten odziv našega telesa dejansko hvaležni. Namreč tako nam telo sporoča, da je nekaj narobe, to zelo hitro vidimo in lahko ukrepamo. Pri marsikomu, kjer znaki težav niso tako očitni, se ne pokažejo tako hitro in zato lahko ukrepa veliko kasneje, ali celo prepozno.

Psihosomatika vključuje tudi stres.

Primarni stres je tisti, ki določeno bolezen sproži. (npr. izguba bližnje osebe)

Sekundarni stres pa, ki ga bolezen sama sproži.  (npr. spremenjena samopodoba, ko se oseba s kožno boleznijo pogleda v ogledalo)

Večina psihosomatskih bolnikov ni sposobna izražati svojih čustev, zato odreagira telo.

Ob vsaki novi, stresni situaciji imamo dve možnosti, ali se adaptiramo/prilagodimo, tako da sprejmemo novonastalo situacijo, lahko pa se odzovemo tudi negativno (depresija, apatija, …).

Atopijski dermatitis je bolezen odnosov, nanj vpliva genetika, okolje in medsebojni odnosi. Lahko bi tudi rekli, da je alergija na pretirano skrb.

Uporabna je tudi informacija, da intelektualna aktivnost dejansko pozitivno vpliva na kožo in pa da mora biti celotna družina soaktivna pri zdravljenju. To ne pomeni, da se vsakič ko se pojavi nov ekcem vsi ukvarjajo samo s tem, travmirajo in podobno, ampak da se preusmeri misli iz tega dogajanja, da se to sprejme kot del vsakdana in da se zaposli, preusmeri misli v kaj aktivnega.  Pretirana  skrb dejansko poslabša stanje kože.

Ključnega pomena bi bilo svojo »hibo« sprejeti in si (sebi in otroku) zagotoviti kvalitetno življenje. Smisel, vodilo, motivacija bi morala biti: živeti kvalitetno življenje.

Kaj torej storiti?

• ukinitev mehčalcev in določene hrane ali še česa je marsikje kontraproduktivna
  • iti je potrebno v akcijo, aktivirati vsakdan, usmeriti se v kreativnost
  • nehati se je potrebno toliko ukvarjat samo z AD, kot da je to edino kar se dogaja v življenju