Atopijski dermatitis in pristopi zdravstva

2,856 Views

Atopijski dermatitis je kožna bolezen, ki prinaša celo vrsto težav. Ker nekega univerzalnega zdravila ni, bolniki poskusijo vse vrste možnosti. Običajno je diagnoza postavljena s strani dermatologa ali pediatra, tudi splošnega zdravnika in temu sledi predpisana terapija. Ta vključuje izogibanje poslabševalcem (npr. živilom na katere je oseba alergična) in pa različne vrste krem in pristopov, odvisno od stanja kože. Ob tem je pomembno ločevati različna mazila, ki so namenjena različnim težavam:

Negovalna, hladilna mazila – vlažijo in hladijo kožo (krema na vodni bazi, krema oljni bazi,…)

Antiseptiki – uničujejo mikroorganizme, ščitijo pred okužbo (Octenisan,…)

Antihistaminiki – proti srbenju (Fenistil, Claritine, …)

Protivnetna mazila – zmanjšujejo vnetje kože in preprečujejo poslabšanje (Elidel, Protopic)

Antibiotična mazila – zdravijo okužbe kože (Fucidin, Garamycin,…)

Lokalni kortikosteroidi – blažijo vnetja, tanjšajo odebeljeno kožo (zmerni – Afloderm, Locoidon / močni – Elocom, Advantan, Kuterid, Diprosone)

Kopeli – odvisno od stanja kože (z dodanim oljem, hrastovim lubjem, kalijevim permanganatom,…)

Povijanje – pomaga koži ohranjati vlago, onemogoča praskanje na povitih površinah

Različne vrste kombinacij teh ali podobnih mazil in pristopov običajno predpiše zdravnik/pediater/dermatolog. To je pogojeno s stanjem kože in s starostjo bolnika. Na največ težav naletijo oboleli oz. njihovi bližnji ko gre za uporabo kortikosteroidov. Znano je, da napačna in prekomerna uporaba tovrstnih mazil vodi v resno poškodovanje kože in hude težave na dolgi rok. Ko torej zdravnik predpiše tovrstno mazilo, je večina v dvomih kako je s tem. Sicer pa je veliko odvisno tudi od tega, kakšnega zdravnika imamo.

Več o Atopijskem dermatitisu, tudi vrstah mazil, za kaj in v kakšnih količinah je varna njihova uporaba, boste izvedeli na predavanju prim. Vlaste Dragoš, dr. med., specialistke dermatovenerologije. Več o predavanju pa na naslednji povezavi:  Atopijski dermatitis – kaj, zakaj in kako?

 

Viri: prim. Vlasta Dragoš, dr. med., specialistka dermatovenerologije
http://si.draagle.com/#!/browse/group/root/

No comments

O društvu

Društvo Atopijski dermatitis je samostojno, prostovoljno in nepridobitno združenje oseb z Atopijskim dermatitisom ter njihovih bližnjih.

Skupni cilj društva in članov je dvig kvalitete življenja obolelih z atopijskim dermatitisom in deljenje izkušenj za lajšanjem fizičnih in prihičnih simptomov, ki jih ta bolezen prinaša.

Kontaktiraj nas


Kontaktni Podatki

Medvoška cesta 3, 1215 Medvode

070 430 527

drustvoad@gmail.com