Hitri tečaj o Atopijskem dermatitisu

319 Views

Na podlagi besed prim. Vlaste Dragoš, dr. med, specialistke dermatovenerologije smo vam pripravili nekaj dejstev, ki vam bodo v pomoč pri lažjem razumevanju in boljšem poznavanju bolezni imenovane Atopijski dermatitis. Gre za bolezen pojavnost katere v zahodnih državah narašča, ocenjujejo, da je v razvitem svetu že kar 15 – 20 odstotkov obolelih.

  • ATOPIJSKI DERMATITIS (AD) = je kronična, ponavljajoča se močno srbeča kožna bolezen.
  • AD združuje ATOPIJO, ki je neobičajen odgovor na običajne snovi iz okolja in DERMATITIS, ki pomeni vnetje kože.
  • VZROK so motnje kožne pregrade v kombinaciji z (v 90% primerov) alergijskimi mehanizmi, hiperaktivenimunski sistem, mikrobiom.
  • GLAVNI ZNAKI so srbenje, ponavljajoča se vnetja kože, značilen izgled in razporeditev kožnih sprememb, druge atopijske bolezni pri bolniku ali njegovi družini.
  • POSLABŠEVALCI so stres, potenje, visoke temperature, fizična aktivnost, nizke zunanje temperature in lahko tudi sonce, pa potem še prehrana, materiali, cvetni prah, pršica, sredstva za umivanje, pralni praški,…
  • ZDRAVLJENJE je izredno zahtevno in je prilagojeno vsakemu posamezniku.

D v življenje posameznika in njegovih bližnjih prinaša veliko stresa in težkih situacij. Močno lahko vpliva na kvaliteto življenja. Ob očitnih težavah na koži pa ne smemo zanemariti tistih manj očitnih težav, notranjih bojev in mešanih občutkov, ki jih soočanje s to boleznijo prinaša. A kljub temu ne smemo pustiti, da nas to prevzame, da bolezen zmaga. Z močno voljo, optimizmom, podporo bližnjih ter pravimi informacijami lahko tudi s to boleznijo živimo kvalitetno in srečno življenje.

No comments

O društvu

Društvo Atopijski dermatitis je samostojno, prostovoljno in nepridobitno združenje oseb z Atopijskim dermatitisom ter njihovih bližnjih.

Skupni cilj društva in članov je dvig kvalitete življenja obolelih z atopijskim dermatitisom in deljenje izkušenj za lajšanjem fizičnih in prihičnih simptomov, ki jih ta bolezen prinaša.

Kontaktiraj nas


Kontaktni Podatki

Medvoška cesta 3, 1215 Medvode

070 430 527

drustvoad@gmail.com